Bănci și Asigurări

Credit Europe Leasing a dat cu 63% mai putine finantari si a ajuns la nivelul de acum trei ani

Credit Europe Leasing a dat cu 63% mai putine finantari si a ajuns la nivelul de acum trei ani

Kerem Sekizyarali, directorul general al Credit Europe Leasing: Afacerile vor depinde de evolutia crizei. Acum finantam in special echipamente, nu real estate. In imobiliare, clientii sunt in expectativa.

12.02.2009, 18:37 58

Valoarea bunurilor finantate de Credit Europe Leasing, companie care in anii trecuti se numara printre primii zece jucatori de pe piata de profil, a scazut cu 63% in 2008, pana la 76,2 de milioane de euro.
In 2007 compania a finantat bunuri in valoare de 204,2 milioane de euro. Afacerile Credit Europe Leasing s-au intors astfel sub nivelul din 2006, scaderi fiind inregistrate de altfel in ultima perioada de toate companiile de leasing de pe piata.
"Conditiile mult mai dificile de pe piata au dus la aceasta scadere. Au crescut mult costurile de refinantare si din acest motiv am majorat si noi costurile la finantarile pe care le acordam, astfel incat ne-a fost mai greu sa atragem clienti. Pe de alta parte, numarul companiilor care fac investitii a scazut, multi clienti si-au amanat planurile", a declarat Kerem Sekizyarali, directorul general al Credit Europe Leasing.
Aceasta este prima scadere a afacerilor companiei. In 2007 acestea au crescut cu 75%, iar in anii anteriori cresterile au fost chiar mai mari.
Noul context al pietei le-a adus insa scaderi tuturor companiilor de leasing in ultimele luni, cele mai mari fiind pe segmentul finantarilor auto, unde vanzarile de masini noi s-au prabusit.
Din finantarile acordate de Credit Europe Leasing anul trecut, 45% au fost pentru achizitia de autovehicule, 31% pentru echipamente si 24% pentru sectorul imobiliar. In cazul majoritatii firmelor de leasing de pe piata, finantarile pentru masini reprezinta mai mult de jumatate din portofoliu.
"In 2007 ne-am concentrat strategia pe finantarea real estate si echipamente, dar acum sectorul de real estate nu face parte din obiectivele noastre", sustine Sekizyarali.
Chiar daca afacerile au scazut, seful Credit Europe Leasing afirma ca nu se gandeste la restructurari. "In perioadele de crestere, angajam oameni noi. Acum angajarile s-au oprit, iar daca pleaca cineva din companie, nu cautam sa il inlocuim. Politica de resurse umane a firmei nu abordeaza criza din perspectiva reducerii de personal", explica Sekizyarali.
El spune ca volumul de afaceri din 2009 va depinde de mersul economiei. "Afacerile vor depinde de evolutia crizei. Acum finantam in special echipamente, nu real estate. In imobiliare, clientii sunt in expectativa."
Seful Credit Europe Leasing considera ca 2009 va fi un an dificil, dar are asteptari optimiste pentru 2010, cand estimeaza o revenire a economiei.
"In urmatoarea perioada companiile de leasing vor fi mai selective. Vom continua sa acordam fianntari, dar numai pentru proiecte foarte bune de investitii. Vanzarea banilor nu va mai fi principalul obiectiv."
Sekizyarali are 40 de ani si este de origine turca.
A venit in Romania in 2001, cand a preluat conducerea Finans International Leasing, companie care ulterior si-a schimbat numele in Credit Europe Leasing. Anterior a lucrat in cadrul Finansbank in Turcia.
Piata de leasing s-a situat anul trecut intre 5,5 si 6 miliarde de euro, cei mai mari jucatori fiind UniCredit Leasing, BCR Leasing si Porsche.
In aceasta perioada, cele mai afectate de noile conditii de piata sunt companiile specializate pe sectorul auto.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO