Bănci și Asigurări

Creditarea anemica va reduce si mai mult pofta de consum a populatiei

Creditarea anemica va reduce si mai mult pofta de consum a populatiei
11.05.2009, 00:00 21

"Este de asteptat ca, cel putin pe termen scurt, procesul creditarii sa ramana anemic, in special pe segmentul creditelor acordate populatiei, si sa catalizeze astfel scaderea inclinatiei spre consum ce pare a se fi initiat de curand", considera autorii raportului.

Desi a dat un semnal clar de relaxare prin reducerea dobanzii-cheie cu 0,5 puncte, banca centrala subliniaza in raport ca revigorarea procesului de creditare ar putea sa mai intarzie.
Factorii care ar putea restrictiona in continuare creditarea sunt persistenta neincrederii bancilor in evolutia economiei pe termen scurt si perceptia deteriorata privind riscul asociat clientilor, la care se adauga cererea scazuta de credite.
Pe langa problema de oferta, si anume neincrederea bancilor fata de cei care solicita finantare, BNR arata ca este si o problema de cerere, alimentata de temerile populatiei privind evolutia veniturilor viitoare si a capacitatii de a rambursa creditele anterioare - "capacitate afectata semnificativ de majorarea ratelor dobanzilor si de deprecierea leului".
Fluxul de credite noi acordate gospodariilor populatiei, cumulat lei si valuta, in trimestrul intai din 2009 a scazut cu aproximativ 75% fata de volumul din trimestrul intai din 2008.
In plus, ritmul anual de crestere in termeni reali a stocului de credite pentru consum a continuat sa se diminueze si in trimestrul intai din 2009 pana la 20,8%, comparativ cu valori de peste 40% in trimestrul III din 2008, potrivit bancii centrale.
Atat oficialii BNR, cat si reprezentantii bancilor spun ca inainte de reduceri vizibile in tot sistemul bancar ale dobanzilor la credite vor scadea mai intai dobanzile la depozite. Analistii spun ca dobanzi semnificativ mai mici la imprumuturi vom vedea intr-un termen de ordinul lunilor.
 
Perspective sumbre pentru firme
In timp ce populatia nu se grabeste sa ia noi credite, agentii economici au nevoie de finantari la costuri mai reduse. Reprezentantii IMM-urilor spun ca la dobanzi de 25% nu se pot face afaceri si ca stabilirea dobanzilor la un nivel atat de inalt e echivalent cu "nu va mai dam credite".
Si oficialii BNR au declarat saptamana trecuta ca exista o adevarata bariera intre banci si clientii companii. Raportul asupra inflatiei subliniaza de asemenea situatia in care se afla firmele. Stocul de credite pe termen mediu si lung destinat agentilor economici si-a incetinit ritmul de crestere in primul trimestru al acestui an pana la 16,3%, comparativ cu 26,4% in trimestrul anterior.
"Ratele dobanzilor la creditele acordate agentilor economici se situeaza la nivele ridicate, reflectand atat incorporarea costurilor suplimentare de finantare la nivelul sectorului bancar, precum si cresterea aversiunii la risc a acestuia in relatiile cu clientii nebancari. Astfel, are loc diminuarea semnificativa a ritmului de crestere pe termen mediu si lung destinat agentilor economici, considerat ca sursa de finantare a investitiilor, cu efect restrictiv asupra activitatii investitionale din perioadele recente."
Perspectiva dinamicii investitiilor este totusi deosebit de incerta, in conditiile in care, pe de o parte, ritmul activitatii de constructii este in descrestere, cererea de consum interna si externa continua sa se restranga, ca de altfel si sursele proprii de finantare si imprumutate, mai completeaza BNR.
 
Persista incertitudinile privind cursul BNR
BNR nu exclude ipoteza unor noi episoade de depreciere a cursului de schimb, insa mentioneaza ca acestea sunt mult mai putin probabile.
"O reamplificare temporara a presiunilor in sensul deprecierii monedei nationale nu este exclusa in ipoteza - totusi mai putin probabila - a repetarii unor episoade de deteriorare a apetitului global pentru risc si a perceptiei investitorilor asupra perspectivelor economiei nationale sau a economiilor din regiune", se precizeaza in raport.
In ultima luna de zile, cursul a avut o evolutie stabila, cu tendinte de apreciere, insa nivelul de 4,2 lei/euro este totusi cu 15% mai ridicat decat media anului trecut.
Cresterea cursului a majorat direct proportional efortul de rambursare a ratelor la creditele in valuta, care incepe sa se reflecte in deteriorarea calitatii acestor portofolii.
"Deprecierea monedei nationale este proiectata sa exercite pe termen scurt un efect de contractie a cererii interne, ca urmare a cresterii serviciului datoriei - exprimat in lei - asociat creditelor in valuta contractate anterior, efect mai pregnant la nivelul populatiei, in ciuda ansamblului de masuri de limitare a ponderii creditului in valuta adoptate de BNR de-a lungul timpului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO