Bănci și Asigurări

Creditele neperformante au accelerat în mai: o cincime din împrumuturi merge spre pierdere

Creditele neperformante au accelerat în mai: o cincime...

Autor: Ciprian Botea

08.07.2013, 20:59 17
Creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile şi pentru care s-au iniţiat acţiuni de recu­pe­rare au depăşit în mai o cincime din portofoliile totale ale băncilor, rata de neperformanţă atin­gând o valoare de 20,2% la nivelul siste­mului bancar, cu două puncte procentuale peste nivelul de la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor BNR.
 
Doar pe parcursul lunii mai rata cre­di­te­lor neperformante a crescut cu 0,7 punc­te procentuale, respectiv de două ori peste media celor trei patru luni anterioare. Aceasta pune sub semnul întrebării măsura în care semnalele revenirii creşterii econo­mice din ultima perioadă se vor reflecta prea curând în atingerea unui vârf al creditelor neperformante, mai ales în condiţiile în care creditarea continuă să fie firavă (stocul de credite a scăzut în mai cu 7% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).
 
„Evoluţia creditelor neperformante de­­pinde de creşterea economică din pe­rioada anterioară, iar efectul condiţiilor eco­­nomice mai favorabile se va vedea peste un anumit interval de timp. Şi acti­vitatea lentă de creditare creează condiţiile unei dina­mici nefavorabile a ratei cre­ditelor neperformante. Totuşi, îngrijorarea publi­cului ar trebui să fie diminuată de faptul că provizioanele afe­rente acestor credite au fost constituite”, afir­mă Flo­rentina Cozmâncă, senior eco­nomist al RBS Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO