Bănci și Asigurări

Creditele nu mai sunt o prioritate la OTP

21.10.2008, 19:41 12

OTP Bank Romania se va concentra pe depozite, investment banking si private banking, pe managementul conturilor clientilor IMM si pe internet banking, dar nu pe credite.

"Nu intentionam sa punem accent pe creditare. Imprumuturile vor inregistra o crestere mult mai redusa decat in anii precedenti. Dar daca e sa vorbim despre portofoliul de credite, vom acorda IMM-urilor in principal credite in lei, linii de credit si carduri de credit, si doar celor care au nevoie de un credit ipotecar le vom oferi imprumuturi in valuta", a declarat pentru ZF Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank Romania. In ceea ce priveste creditele in franci elvetieni, seful bancii care a introdus in 2005 in premiera pe piata aceste produse, raspunde ca le va pastra in oferta, dar subliniaza ca acestea au ajuns la costurile pe care le au si creditele in euro.
Creditele in franci sunt considerate riscante in conditiile in care preiau fluctuatiile cursului de schimb leu/euro.
Referindu-se la creditele in valuta in general, Diosi spune ca cele mai periculoare sunt cele contractate pe termen scurt, pentru consum, in timp ce la imprumuturile care au in spate o garantie reala nu exista motive pentru a le sista. "Credem ca sunt segmente de clienti, spre exemplu companii care incaseaza in valuta sau persoanele fizice care solicita un credit pentru achizitionarea unei locuinte, care isi vor permite in continuare credite in valuta. De fapt, la ipotecare, riscul e limitat pe un termen de sase ani, in contextul adoptarii euro, in timp ce maturitatea medie a unui contract este de 20 de ani."
 
Actiunile, in scadere
Actiunile bancii OTP au cazut ieri cu peste 10% la Bursa din Budapesta, fiind nevoie de oprirea de la tranzactionare pentru ca au atins limita maxima de scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO