Bănci și Asigurări

Creditele pentru investitii au incetinit

12.02.2008, 19:05 13

Creditele pentru investitii contractate de companii au incetinit in ultimul trimestru al lui 2007, ajungand astfel sa creasca de doua ori mai incet decat imprumuturile contractate de populatie, consemneaza BNR.
Creditele noi acordate sectoarelor productive (industrie, agricultura si constructii) au fost de aproape doua ori mai mici in trimestrul al patrulea, comparativ cu precedentele trei luni.
Desi in termeni nominali soldul creditelor acordate companiilor a continuat sa urce usor, evolutia s-a datorat exclusiv variatiilor de curs. "Datele statistice degrevate de aceasta influenta pun in evidenta incetiniri ale dinamicii imprumuturilor acordate companiilor pe toate scadentele majore", arata Raportul asupra inflatiei pe trimestrul patru din 2007, publicat recent de BNR.
Datele Centralei Riscurilor Bancare (organismul bancii centrale care colecteaza date privind creditele acordate in sistem) arata ca in perioada septembrie-noiembrie creditele acordate in sectoarele industrie, constructii si agricultura au urcat cu numai 4,5%, pana la 44,29 miliarde de lei (echivalentul a 12,6 miliarde de euro). Exprimat in euro, soldul marcheaza doar o crestere marginala in aceasta perioada.
In schimb, creditele acordate clientilor individuali au crescut in acelasi interval cu 14%, exprimat in lei, pana la un sold de 47,45 miliarde de lei (peste 13,5 miliarde de euro).
Economistii bancii centrale explica aceasta incetinire a finantarilor acordate de banci pentru investitii in domeniile productive prin scumpirea creditelor in euro ca urmare a cresterii dobanzilor, dar si a deprecierii leului. De asemenea, BNR indica o intensificare a utilizarii fondurilor proprii de catre companii sau a imprumuturilor din strainatate.
"Valoarea creditelor financiare externe nete de care a beneficiat sectorul nebancar in lunile septembrie-noiembrie 2007 a fost superioara celei consemnate in perioada iunie-august". In discursul in care a prezentat Raportul asupra inflatiei, guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat ca BNR a intarit politica monetara in ultimele luni pentru a stimula economisirea si a descuraja contractarea de imprumuturi pentru consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO