Bănci și Asigurări

Creditul a incetinit, restantele au continuat sa creasca si in aprilie

29.06.2004, 00:00 13



Restantele populatiei la rambursarea creditelor contractate pe termen mediu au urcat in aprilie pana la 277 de miliarde de lei, cu 14% mai mult fata de luna martie, dinamica acestora fiind de peste patru ori mai rapida decat cea a creditelor. Comparativ cu luna aprilie 2003, acest tip de restante au crescut de peste cinci ori.



Creditele contractate de populatie pe termen mediu au crescut in aprilie cu 2,8% de la 43.600 de miliarde in luna martie, la 44.900 de miliarde. Comparativ cu luna aprilie a anului 2003, se inregistreaza o crestere de 350%.



Ponderea restantelor in structura creditelor pe termen mediu acordate populatiei a crescut de la 0,4% in 2003 la 0,6% in anul curent. Astfel, dinamica restantelor si-a mentinut tendinta de crestere mai rapida decat volumul creditelor acordate si in luna aprile.



La creditele pe termen mediu, situatia soldului in luna aprilie indica o crestere cu 2% fata de luna martie, pana la 61.534 de miliarde de lei.



Ponderea creditelor acordate populatiei din totalul imprumuturilor pe termen mediu este de aproximativ 73%.



Restantele populatiei la restituirea creditelor in lei contractate pe termen scurt au ajuns in aprilie la 221 de miliarde de lei, modificarea fata de luna martie fiind tot de 3 procente. Dinamica an la an indica o crestere a restantelor populatiei de 26 de procente.



Astfel, restantele reprezentau in aprilie 2004 putin peste doua procente din totalul creditelor pe termen scurt acordate populatiei. Comparativ cu luna aprilie a anului 2003, se constata o diminuare a ponderii restantelor in structura creditelor acordate populatiei cu un punct procentual.



Soldul creditelor pe termen scurt acordate populatiei a ajuns in aprilie la 10.936 de miliarde de lei (280 de mii de euro), in crestere cu 3 procente fata de luna martie. Comparativ cu luna aprilie a anului 2003, cresterea este de 94 de procente.



Ritmul de crestere al acestor credite, care merg in cea mai mare parte spre consum a scazut puternic de la inceputul anului, dupa intrarea in vigoare a normelor prudentiale impuse de BNR. In luna martie, soldul acestor credite a stagnat practic, iar cresterea din aprilie este mult mai mica fata de ritmurile din 2003.



Soldul creditelor pe termen scurt acordate de banci clientilor persoane juridice cu capital privat inregistra in aprilie o valoare de 61.133 de miliarde. Astfel,cresterea lunara a fost de numai 0,3 procente, in timp dinamica an la an a fost de peste 38 de procente.



Ponderea creditelor acordate firmelor private in total credite pe termen scurt a crescut de la 74% in aprilie 2003 la 78%, in aceasi luna a lui 2004.



Restantele firmelor la restituirea acestor credite inregistrau in aprilie 1.558 de miliarde de lei, corespunzator unei ponderi de 2,4% din total. Comparativ cu aceasi perioada a anului 2003, se inregistreaza o scadere nominala a restantelor de 0,17 miliarde, careia ii corespnde o diminuare a ponderii de 1,4 puncte procentuale (de la 3,8%).



Soldul creditelor pe termen mediu acordate persoanelor juridice cu capital privat a ajuns in aprilie la 10.377 de miliarde de lei. Fata de luna martie se inregistreaza o scadere nominala de 11 miliarde de lei. Astfel, ponderea acestor credite in totalul creditelor pe termen mediu acordate de banci a ajuns la 16%, de la 17% in luna martie. Comparativ cu aprilie 2003, se inregistreaaa o diminuare puternica a ponderii detinute de firmele private, de zece procente. Restantele firmelor private la rambursarea creditelor pe termen mediu au ajuns in luna aprilie la 85 de miliarde, cresterea fata de luna martie fiind de 6 procente. In aceste conditii, restantele reprezentau in aprilie 0,8% din totalul creditelor pe termen mediu, in crestere cu 10 puncte de baza fata de luna martie. An la an, restantele firmelor private au crescut cu 70%, insa ponderea detinuta se mentine sub nivelul de 0,9% atins in aprilie 2003.



Trendul inceput anul trecut, de migrare a imprumuturilor din zona economiei, unde banii ar fi fost investiti, spre consum, care alimenteaza deficitul de cont curent s-a mentinut astfel si in luna aprilie. In acest context, diminuarea dobanzilor la credite ar putea reprezenta un stimulent nedorit pentru consumul care a accelerat si in conditii mai putin prielnice.



Dinamica redusa a creditelor in moneda nationala se datoreaza in principal mentinerii unor dobanzi ridicate la lei, Banca Nationala atingandu-si astfel scopul propus de a frana imprumutarea. Locul creditelor in lei a fost preluat insa de cele in valuta, multi clienti fiind atrasi de dobanzile mai mici si de stabilitatea cursului de schimb. Astfel, soldul creditelor contractate in moneda straina a inregistrat dinamici superioare si in luna aprilie, cu cresteri de 5% -fata de luna precedenta- in cazul celor pe termen scurt.



Soldul creditului neguvernament acordat de banci a ajuns la sfarsitul lunii aprilie la 333.111 miliarde de lei (8,17 miliarde de euro), cu 2,4 procente fata de luna martie. Cresterea anuala a devenit astfel de 62%, respectiv 49,5% in termeni reali. Din acesta, creditul in lei pe termen scurt reprezenta peste 23%, cresterea fata de luna martie fiind de 1 procent.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO