Bănci și Asigurări

Creditul a plusat mai rapid decat depozitele in aprilie

28.05.2007, 15:37 19

Soldul creditului privat (neguvernamental) a crescut in luna aprilie cu 3,7% fata de luna martie, pana la 102,6 miliarde de lei (30,8 miliarde de euro), conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Cresterea creditului a fost mai accentuata pe componenta in lei (3,9%), in timp ce creditele denominate in valuta au crescut cu 3,4%.
Comparativ cu aprilie anul trecut, creditul neguvernamental a crescut cu 52,6%, pe fondul majorarii cu 54,8% a componentei in lei si cu 50,3% a componentei in valuta exprimata in lei. In termeni reali, cresterea a fost de 3,1% fata de luna martie a acestui an si de 47% comparativ cu aprilie 2006. In timp ce creditul si-a continuat cresterea puternica, depozitele de la banci au avansat mai lent in aprilie, marcand o crestere de 0,3% fata de luna martie, la 98,8 miliarde de lei (29,6 mld. euro). Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 2,3%, la 33,8 miliarde de lei (10,1 mld. euro).
Comparativ cu aprilie 2006, cresterea depozitelor a fost de 48,2% (42,8% in termeni reali).
Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au diminuat cu 0,3% comparativ cu luna martie si au crescut cu 30,6% fata de aprilie 2006. Cu alte cuvinte, creditul privat a revenit in aprilie la ritmurile obisnuite de crestere (peste 50% anualizat), in timp ce depozitele au micsorat pasul. La inceputul acestui an, tendinta era usor inversata, in sensul ca depozitele crescusera semnificativ (dand un semn al revigorarii economisirii), iar creditul privat incetinise.
Datorita cresterilor mai rapide din ultimii ani, creditele au prins din urma depozitele din banci ale populatiei, pe care le-au depasit in premiera in vara anului trecut. De atunci, soldul creditului privat acordat populatiei a ramas peste nivelul depozitelor bancare apartinand persoanelor fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO