Bănci și Asigurări

Creditul de consum se poate dezgheta cu dobanzi mici. Dar vor si bancherii?

Creditul de consum se poate dezgheta cu dobanzi mici. Dar vor si bancherii?
04.05.2010, 23:06 18

Creditul de consum in lei a crescut in martie, pentru prima datadupa noua luni consecutive de scaderi, in conditiile in carebancherii au venit la inceputul primaverii cu dobanzi promotionale,menite macar sa testeze apetitul clientilor pentru imprumuturi.

Cel putin dobanzile afisate de banci au coborat la niveluriacceptabile, ajungand in unele cazuri chiar pe palierul de osingura cifra, desi costul anual efectiv ramane destul deridicat.

Spre exemplu, BRD - a doua mare banca locala dupa activeledetinute - a lansat la jumatatea lunii martie o campanie pecreditele de consum in lei, cu o dobanda nominala de 7% pe an, fixape cinci ani, cu aproape trei puncte mai mica decat dobanda dinoferta standard, pentru a testa piata. Care au fostconcluziile?

"Promotia a dat rezultate in linie cu asteptarile noastre.Undeva este clar un prag sub care cererea ar creste exponential,indiferent de crize si incertitudine. Nu stiu insa la cat ar fiacest prag si daca bancile l-ar putea accepta", spune LucianCojocaru, director comercial al retelei BRD. La lansarea campaniei,el se declara sceptic, considerand ca populatia este dejasupraindatorata, iar temerile privind veniturile sau chiarsiguranta locului de munca descurajeaza complet consumul. Acum BRDa decis insa sa prelungeasca promotia pana la 31 mai.

Pe de alta parte, Cojocaru admite ca, exceptand promotiile, pepiata nu se observa deocamdata o reducere generalizata cel putin lanivelul dobanzii anuale efective.

Tot la inceputul lui martie si UniCredit Tiriac, un alt jucatorde top zece, a anuntat reduceri cu pana la 20% la dobanzile pentrucreditele de consum fara ipoteca. La un credit in lei, dobandavariabila a coborat la 12,24% pe an, iar dobanda fixa la 13,6%,putand insa ajunge pana la 16,4% pe an, in functie de tipulimprumutului.

Datele BNR arata ca in martie creditul de consum in lei acrescut cu 0,1% fata de luna precedenta, soldul ajungand la 35,2miliarde de lei (8,6 mld. euro). La acest nivel, este insa cu 5%mai jos decat era in martie 2009. Varful istoric al creditului deconsum fusese atins in octombrie 2008, la 38,3 miliarde de lei(10,4 mld. euro), cu 8% mai sus. De atunci insa creditul de consuma fost inghetat, peste reticenta bancherilor si lipsa de interes aclientilor suprapunandu-se si reglementarile mai dure ale BNR(intrate in vigoare chiar in octombrie 2008).

Creditul de consum in valuta a inregistrat in martie o scadereusoara, cu 0,1% (calculata pentru sold exprimat in lei), insaaceasta a fost influentata si de miscarea cursului de schimb.Soldul a ajuns astfel echivalentul a 35,6 mld. lei (8,7 mld. euro).Exprimat in lei, soldul este cu 6% mai mic decat in urma cu un an,insa statistica este influentata usor de aprecierea leului dinaceasta perioada. Exprimat in euro, soldul este cu 5% mai mic decatin octombrie 2008.

BNR include in creditul de consum inclusiv imprumuturile denevoi personale garantate cu ipoteca, chiar daca acestea suntacordate pe perioade lungi, iar bancherii spun ca se comporta maidegraba ca un credit ipotecar. De altfel, pe piata sunt mai multebanci care au suspendat inca din 2008 vanzarea de credite de consumfara garantii, dar le-au pastrat in oferta pe cele garantate cuipoteca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO