Bănci și Asigurări

Creditul în lei, sufocat de creşterea dobânzilor

Creditul în lei, sufocat de creşterea dobânzilor

Autor: Ciprian Botea

31.08.2012, 00:07 710

Creditul în lei este sufocat din nou de creşterea cos­turilor de finanţare după ce BNR a decis să limiteze in­jecţiile de lichiditate efectuate săptămânal pe piaţa mo­netară pentru a sprijini cursul de schimb, costul fiind revenirea la nivelul de la finalul anului trecut a indicato­ru­lui Robor la 3 luni - folosit ca reper de preţ pentru cele mai multe contracte de credit în lei.

Indicatorul Robor la 3 luni este cotat în prezent la circa 6% pe an, în condiţiile în care în primăvară coborâse până la 4,3% pe an. Creşterea urmează să se transfere în costul creditelor în lei pe măsură ce băncile încep să-şi actualizeze ratele de referinţă în această perioadă.

Mişcarea BNR vine în contradicţie cu strategia adoptată de banca centrală la finalul anului trecut, care prevedea încurajarea creditului în moneda naţională în paralel cu restricţionarea accesului populaţiei la finanţarea în valută. Creditul în valută devine însă mai atractiv după ce Euribor la 3 luni, baza de preţ pentru creditele în euro, a ajuns în prezent la un minim istoric de 0,3% pe an.

"Lipsa unor resurse în lei pe maturităţi lungi pe piaţa internă care să finanţeze creditul în moneda naţională acordat de către bănci este unul dintre motivele care vor determina existenţa în continuare a creditului în valută", afirmă Eugen Sinca, analist al BCR. Clienţii băncilor loca­le se împrumută în prezent la o dobândă medie de 5% pe an la euro, în timp ce la lei dobânzile sunt de 10% pe an.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO