Bănci și Asigurări

Creditul in monede exotice a franat in aprilie

Creditul in monede exotice a franat in aprilie

Click pentru imaginea marita

01.07.2008, 16:15 24

Creditul contractat de populatie in monede exotice a crescut in aprilie cu numai 4%, franand astfel puternic de la ritmuri de 10-20% inregistrate in ultimul an.
La sfarsitul lunii aprilie soldul creditelor acordate populatiei in alte monede decat leul sau euro era de putin peste noua miliarde de lei (echivalentul a 2,4 miliarde de euro). Acest sold include in mare parte creditele acordate in franci elvetieni, in conditiile in care cererea populatiei pentru finantari in dolari sau alte monede este extrem de mica.
Comparativ cu aprilie anul trecut, cresterea este importanta, soldul acestor credite fiind de aproape cinci ori mai mare. Totusi, ritmul a incetinit puternic, in conditiile in care in toamna trecuta multiplicatorul era chiar mai mare de zece. Incetinirea dinamicii este justificata insa si de raportarea la o baza de comparatie mai mare.
Expunerea populatiei fata de credite in monede exotice este privita cu ingrijorare de BNR. Aceste imprumuturi aduc un risc de curs valutar important pentru cei care au venituri in lei, in conditiile in care cotatiile leu/franc elvetian sunt calculate indirect, in functie de cursurile euro/franc, respectiv euro/leu. Cu toate acestea, BNR nu a luat pana acum masuri directe pentru a ingradi cresterea acestui tip de credite, desi incurajeaza bancherii sa renunte la ele. Clientii prefera insa creditele in franci elvetieni, deoarece pot obtine sume mai mari datorita dobanzilor mici oferite de banci, cel putin la momentul acordarii creditului. In aceste conditii, finantarile in franci elvetieni sunt preferate in special pentru investitiile imobiliare, intrucat permit obtinerea unor sume mai mari.
Incetinirea cresterii acestor credite vine de altfel in contextul in care si creditele ipotecare in lei sau euro au incetinit sensibil in aprilie.
Chiar si intre bancheri apetitul pentru creditarea in franci elvetieni difera. In timp ce liderii sistemului BCR si BRD au preferat sa stea deoparte, considerand aceste finantari drept un "instrument" de a castiga cota de piata si cu un risc prea mare, alte banci le-au imbratisat. Raiffeisen, al treilea jucator din sistem, ofera credite ipotecare in franci elvetieni, acestea generand circa 40% din vanzari, potrivit oficialilor bancii. Si alti jucatori de top - Bancpost sau Volksbank - au in portofoliu credite in franci elvetieni.
Bancherii recunosc ca in general riscurile de curs si de dobanda sunt transmise aproape nemarginit clientilor, fapt subliniat si de studiile BNR. Totusi, in conditiile in care aceste solutii permit acordarea unor finantari mai mari chiar si pentru clientii cu venituri reduse, unele banci le-au promovat.
Maghiarii de la OTP au adus pe piata locala acest tip de credite, cand si-au lansat oferta pe retail, in toamna anului 2005. Ulterior si alti jucatori, precum Banca Romaneasca, Credit Europe sau Porsche Bank au adoptat aceasta practica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO