Bănci și Asigurări

Creditul neguvernamental a incheiat 2003 cu un salt de 6% in decembrie

29.01.2004, 00:00 19



Anul 2003 are sanse sa ramana in istoria financiara recenta a Romaniei ca an al exploziei creditului pentru firme si populatiei.



Statisticile finale ale Bancii Nationale indica un ritm de crestere nominala de aproape 70%, in conditiile in care luna decembrie a consemnat un adevarat asalt al creditului de consum, precipitat inclusiv ca urmare a anunturilor privind introducerea de restrictii administrative.



Asa se face, ca la sfarsitul anului trecut, bancile isi umflasera portofoliile de credite neguvernamental pana la 305.000 miliarde de lei.



Din aceasta suma, aproape un sfert este reprezentat de imprumuturi contractate de clientii persoane fizice, in special pentru achizitii de bunuri de folosinta indelungata si autoturisme, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, citate de Mediafax.



In termeni reali, creditul neguvernamental a inregistrat in anul 2003 o majorare de 48,8%, dubla fata de nivelul considerat de FMI drept sustenabil si lisit de riscuri.



Dupa o usoara temperare in noiembrie, cand viteza lunara a creditului scazuse la 4,5%, febra imprumuturilor a marcat luna decembrie cu o rata de crestere de 6%, alimentata puternic de apetitul pentru credite al populatiei. Teama de restrangerea gradului de accesibilitate a creditelor de consum si pentru locuinte, dupa numai o scurta perioada de relaxare, in urma avertismentelor BNR, si-a spus din plin cuvantul. Iar creditarea a cunoscut astfel inca un salt, pe final de an, in ciuda nivelului inca ridicat al dobanzilor si a deprecierii accelerate a leului in raport cu euro. Dupa asaltul din decembrie, bancile au inchis anul cu un volum de credite pentru populatie in suma de 75.000 de miliarde lei, cu 10% mai mult fata de luna noiembrie. Mai mult de jumatate din imprumuturi au fost contractate pentru finantarea de achizitii de bunuri de consum, in timp ce creditele ipotecare au insumat 19.000 de miliarde lei.



De altfel, in ultima luna a lui 2003, soldul creditelor de consum la nivelul sistemului bancar a crescut cu 4.000 de miliarde lei. Finantarea acordata de banci pentru cumpararea si constuctia de locuinte a reprezentat numai un sfert din aceasta majorare, respectiv 1.000 de miliarde lei.



Cu toata cresterea exploziva a creditarii, datele centralizate de BNR privind calitatea creditelor acordate de banci sunt inca sub cota de alarma.



Astfel, pe ansamblul sistemului bancar, creditele restante si indoielnice, inclusiv cele provizionate insumau la sfarsitul lui decembrie 5.300 miliarde lei, reprezentand 1,73% din totalul soldului de credite neguvernamentale. Ponderea detinuta de totalul creditelor in activul bilantier cumulat pe intreg sistemul bancar se apropie insa de 50%, nivel care sugereaza o crestere a vulnerabilitatii bancilor la socuri ce ar putea determina cresterea ponderii creditelor nepeformante. Inflatia inca ajuta la usurarea efortului celor care au luat credite, insa nivelul ridicat al dobanzilor, precum si deprecierea fata de euro - in cazul creditelor in valuta - pot crea probleme in rambursarea imprumuturilor pe o piata imatura si in absenta unui Birou de credit functional.



Ascensiunea rapida a creditului neguvernamental s-a mentinut pana la sfarsitul lui 2003 in ciuda avertismentelor verbale si a masurilor luate de banca centrala: nu mai putin de trei majorari succesive ale ratei dobanzii de sterilizare, de la 18,25% la 21,25%.



Ramane de vazut care va fi efectul intrarii in vigoare de la 1 februarie a normelor prudentiale privind creditarea persoanelor fizice, stabilite de BNR.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO