Bănci și Asigurări

Creditul privat nu isi revine, iar banii se duc tot la stat

Creditul privat nu isi revine, iar banii se duc tot la stat
23.02.2010, 23:05 22

Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a scazut lasfarsitul lui ianuarie cu 8,2% in termeni reali comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, pana la 199,3 mld. lei, inconditiile in care cererea solvabila din partea clientilor ramanescazuta, iar bancile isi mentin atitudinea de precautie pe fonduldeteriorarii portofoliilor de credit, arata datele BNR. Fata deluna decembrie scaderea in termeni reali este de 1,9%. Creditul inlei a scazut cu 8,9% in ultimul an, in timp ce imprumuturile invaluta, exprimate in euro, au crescut usor, cu 0,7%. Doarcompaniile si-au majorat soldul imprumuturilor, in timp cepopulatia continua sa isi reduca datoriile la banci.

Creditul guvernamental a continuat sa creasca in ianuarie,ajungand la 49,6 mld. lei, in crestere cu 5,9% fata de lunaanterioara si dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut,potrivit statisticilor BNR. In conditiile scaderii veniturilor labugetul public, statul s-a imprumutat agresiv, multe dintre crediteavand scadente scurte si fiind rostogolite de mai multe ori.Bancile au preferat sa crediteze statul avand in vedere riscurilein crestere la nivelul companiilor si populatiei, dar sirandamentele ridicate ale titlurilor emise de Ministerul deFinante.

Depozitele constituite la banci de populatie si de companii auscazut in ianuarie cu 2% la valori exprimate in lei fata de lunaanterioara, acesta fiind primul declin inregistrat din martie 2009incoace. Fata de ianuarie 2009, depozitele pastreaza totusi ocrestere cu 6%. Comparativ cu luna anterioara, doar economiile inlei ale populatiei au inregistrat o crestere usoara, de 1,2%, intimp ce in cazul companiilor depozitele in lei au scazut cu 6,6%.Exprimate in euro, depozitele in valuta ale populatiei sicompaniilor au crescut cu 0,6% fata de decembrie si 13,4% fata deianuarie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO