Bănci și Asigurări

Creste presiunea asupra leului: euro sare pana la 4,24 lei pe piata, iar dolarul urca la 3,55 lei

Creste presiunea asupra leului: euro sare pana la 4,24 lei pe piata, iar dolarul urca la 3,55 lei
07.06.2010, 23:43 24

Din nou emotii in crestere pentru clientii care au de rambursatcredite in euro, dar si riscuri de aparitie a unui nou val descumpiri atat timp cat dolarul american - care da tonul in pretulcarburantilor - a ajuns la un record istoric de 3,55 lei.

Moneda unica europeana a atins maximul ultimelor sase luni,cotatia afisata de Banca Nationala la jumatatea sedintei detranzactionare ajungand la 4,2180 lei/euro. Euro a urcat cu aproape13 bani fata de nivelul inregistrat vineri, cand reusise sa spargapragul psihologic de 4,2 lei pentru prima data din luna ianuarieincoace. In a doua parte a sedintei, moneda europeana a continuatsa se aprecieze, iar Banca Centrala Europeana, care culege datelemai tarziu fata de BNR, a calculat un curs de 4,2359 lei.

Analistii bancilor locale si-au schimbat in acest contextpreviziunile privind evolutia cursului in perioada urmatoare,asteptandu-se ca presiunile de depreciere sa se mentina pentru operioada mai lunga de timp in conditiile in care revenireaeconomiei va intarzia si implementarea masurilor de ajustarefiscala va fi relativ dificila.

"Ajustarea fiscala si revenirea economiei vor avea loc pe operioada mai lunga de timp si de aceea nu mai sunt motive sa vedemo apreciere a leului. Probabil ca si in perioada urmatoare bancacentrala va continua sa monitorizeze cu grija cursul de schimb side aceea nu ne putem astepta la deprecieri ample.

De fapt, miscarile de depreciere a leului au fost reduse incomparatie cu fluctuatiile monedelor din regiune", comenteazaNicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

ING si-a modificat perspectiva de curs pentru urmatorul an de la3,9 lei/euro la 4,35 lei/euro. Chidesciuc spune totusi ca esteposibil ca BNR sa priveasca cu mai multa flexibilitate cursul deschimb daca economia nu da semne de revenire si sa permitadeprecierea leului pentru a compensa deteriorarea in continuare aproductivitatii. In ultimele saptamani, cand euro a fortat trecereapeste 4,2 lei, pe piata s-a conturat sentimentul ca banca centralaincearca sa protejeze un anumit prag de curs, dealerii anuntandfrecvent interventii indirecte ale BNR pe piata. Analistii INGestimeaza ca doar in luna mai Banca Nationala a cheltuit intre 500de milioane si un miliard de euro din rezerva valutara pentru atine cursul sub control.

Consolidarea euro peste pragul de 4,2 lei, spun analistii, arputea indica faptul ca banca centrala si-a stabilit o noua tintadincolo de care sa nu permita deprecierea leului - probabil 4,25lei. "Este posibil sa vedem un nivel mai ridicat al

cursului de schimb daca deteriorarea contextului economic vacontinua, dar ne asteptam ca BNR sa monitorizeze atent evolutiapietei si sa fie pregatita sa intervina. Urmatorul nivel-cheie arputea fi stabilit la 4,25 lei/euro", noteaza Catalina Molnar,economistul-sef al RBS, intr-un raport al bancii. RBS vede cursulla 4,23 lei/euro la finalul lunii septembrie si la 4,2 lei indecembrie.

In acelasi timp, dolarul american continua sa se intareasca infata monedei nationale ca reflexie a aprecierii fata de euro,ajungand ieri la un varf istoric de 3,5243 lei/dolar dupa ce inultima luna a castigat aproximativ patru lei. In sedinta de luni,moneda americana s-a apreciat cu peste 70 de bani sau 2,16%.Dealerii spun ca aprecierea dolarului fata de leu vine exclusiv dinimpactul cresterii acestuia in fata monedei unice europene.

Analistii spun ca aprecierea dolarului va pune mai multapresiune pe inflatie, prin majorarea in continuare a pretuluicarburantilor. "Cresterea dolarului se poate vedea in inflatie princresterea pretului transformat in lei al petrolului, care se vareflecta in costul benzinei si al motorinei in ciuda faptului ca pepietele internationale pretul barilului de petrol scade", a maispus Chidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO