Bănci și Asigurări

Cresterea cursului si a somajului, principalele amenintari pentru asiguratori

Cresterea cursului si a somajului, principalele amenintari pentru asiguratori
05.01.2010, 23:03 47

Managerii marilor companii de asigurari de pe piata localamizeaza pe o revenire a economiei in 2010, ceea ce le-ar aduce unan mai bun decat cel care tocmai s-a incheiat, dar considera ca incontinuare afacerile le sunt amenintate de o posibila crestere acursului si de inmultirea numarului de someri.

Date provizorii cu privire la evolutia pietei asigurarilor in2009 nu sunt inca disponibile, dar cel mai probabil va fi vorba deo stagnare, in conditiile in care asigurarile generale au urcat cucateva procente, iar asigurarile de viata, care au o pondere mairedusa in totalul pietei, au scazut cu 10%.

"Daca vom avea crestere economica, va creste si piataasigurarilor, probabil cu maximum 5%. Noi ne-am facut un bugetmoderat, ne-am propus o crestere de sub 10% a primelor brutesubscrise, nu ne-am aruncat la cresteri de doua cifre", afirmaMihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, una dintre celemai mari companii din piata asigurarilor generale. In 2009, spuneTecau, compania a inregistrat o crestere in lei a subscrierilor decirca 11% (ceea ce ar insemna prime de aproximativ 605 mil. lei),dar calculata in euro evolutia a fost negativa, din cauzadeprecierii monedei nationale.

Asiguratorii spera la o revenire a creditarii bancare si afinantarilor acordate de companiile de leasing, care pana in 2008le aduceau un volum semnificativ de polite, in conditiile in carela creditele ipotecare clientii trebuie sa cumpere polite pentrulocuinte, iar la masinile vandute in leasing asigurarea Casco esteobligatorie.

"Astept sa se termine criza si sa inceapa relansarea economiei,ma astept ca dupa primul semestru sa vedem niste semnale pozitive.Dezghetarea creditarii si a leasingului ar ajuta mult ladezvoltarea pietei asigurarilor", explica Radu Mustatea, directorulgeneral al Astra, a treia companie din piata asigurarilor. El spuneca in 2010 se va baza, la fel ca in anii trecuti, pe asigurarileauto si de bunuri, dar va incerca sa dezvolte si asigurarile deviata si de sanatate. Pe de alta parte, multi asiguratori asteaptaintrarea in vigoare a legii pentru asigurarea obligatorie alocuintelor.

"Anul trecut a fost un an mai prost pentru multe companii, darma astept ca 2010 sa fie un an mai bun. Instabilitatea economica sicursul valutar sunt principalele amenintari pentru firmele deasigurari. Cred ca vom vedea o crestere a cursului, dar sper sa nufie prea mare, pentru ca efectul se va vedea imediat in costuri (inspecial la asigurarile auto, costul pieselor de schimb folosite lareparatii fiind exprimat in euro - n. red.)", afirma Mustatea.

Vad o depreciere a leului de 5-6%

Theodor Alexandrescu, directorul general al ALICO Asigurari(fosta AIG Life), a doua companie din piata asigurarilor de viata,vede in 2010 o crestere economica de maximum 1% si o depreciere decel mult 5-6% a leului fata de sfarsitul anului trecut. O astfel dedepreciere ar duce la un curs de circa 4,48 lei/euro.

"Deprecierea leului ne afecteaza in mod indirect, pentru ca ducela cresterea cheltuielilor clientilor si cu cat le raman oamenilormai putini bani in buzunar, cu atat mai diluate sunt sanselenoastre de a vinde asigurari de viata", considera seful ALICOAsigurari.

Chiar daca piata asigurarilor de viata a scazut in primele noualuni ale anului trecut cu 10%, Alexandrescu afirma ca in ultimelesase luni a vazut semnale pozitive. "Am convingerea ca va fi un anmai bun, noi am simtit in ultimele sase luni o crestere a primeimedii pentru politele noi si acesta este un semn bun. Am observatsi ca noile vanzari de asigurari unit-linked (cu componentainvestitionala - n. red.) merg mai bine, iar rascumpararile auscazut. Poate ca piata nu se va ridica la nivelul din 2008, dar cusiguranta se afla pe un trend pozitiv."

Una din principalele amenintari pentru asiguratori, in specialcei care vand asigurari de viata, este cresterea somajului.

"Pentru asigurari de viata, somajul este o mare amenintare, darin asigurari generale impactul este mai mic. Aici apare chiar si ooportunitate: vanzarea de asigurari pentru protectia impotrivasomajului", spune Mustatea de la Astra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO