Bănci și Asigurări

Cresterea euro i-a speriat pe debitori. Economiile au crescut mai putin decat inflatia

14.01.2004, 00:00 21



Clientii bancilor comerciale si-au redus din apetitul pentru credite in luna noiembrie a anului trecut, in conditiile in care contractarea de imprumuturi in euro a fost descurajata de deprecierea leului cu aproape 5% intr-o singura luna.



De la o viteza de crestere de 5,7% in octombrie, creditul neguvernamental a incetinit in penultima luna a anului cu ceva mai mult de un punct, inregistrand un spor de 4,5%.



In termeni reali insa, cresterea cumulata pe 11 luni ale anului a urcat la un impresionant nivel de 42,6%, care a continuat sa intareasca semnalele de alarma trase de FMI privind riscurile inerente unei asemenea viteze. Comparativ cu noiembrie 2002, creditul neguvernamenal a inregistat un avans de 47,2% in termeni reali, net superior perioadei octombrie 2002 - octombrie 2003.



In noiembrie, cererea de credite s-a orientat cu precadere spre moneda nationala. Astfel, exprimat in euro creditul in valuta s-a majorat cu numai 1,4% - jumatate din sporul inregistrat in octombrie. In acelasi timp, creditul in lei a urcat cu 6,1%, fata de 5,7% in luna precedenta. In urma acestor evolutii, creditul neguvernamental a atins un nivel de 288.999 miliarde lei (aproape 7 miliarde de euro).



Pe ansamblu, bancile au inregistrat in continuare cresteri semnificative ale portofoliilor de credite, soldul imprumuturilor acordate firmelor si populatiei fiind cu 4,5% mai mare fata de luna octombrie.





Economiile incep sa se intoarca timd in banci



Economiile populatiei s-au majorat si ele in noiembrie cu 1,4%, pana la 97.160 mld. lei, ponderea acestora in masa monetara cifrandu-se la 22,8%, fata de 22,6% la sfarsitul lui octombrie. In perioada noiembrie 2002-noiembrie 2003, economiile populatiei au crescut cu 15,9% (1,2% in termeni reali). Inflatia in aceasta perioada a fost de 14,5%.



Incepand cu ultima parte a anului trecut economiile in sistemul bancar au reintrat pe un trend usor ascendent, in mare ca efect al politicilor de dobanzi pe care majoritatea bancilor le-au aplicat. "Liberalizarea" creditelor si scaderea mult prea rapida a dobanzilor - pana chiar spre nivele real negative - a facut ca in prima parte a anului trecut economiile in bancii sa scada vizibil. La vremea respectiva insusi guvernatorul bancii centrale atragea atentia ca scaderea gradului de economisire din banci nu este de bun augur si mai devreme sau mai tarziu se va intoarce tot impotriva bancilor.



Cum bancile motivau scaderea dobanzilor prin insusi deciziile de politica monetara pe care le aplica banca centrala, incepand din septembrie trecut - pe fondul debutului in procesul de majorare a dobanzilor de interventie de catre BNR - dobanzile la depozitele in lei au inceput incet sa creasca. Treptat de la dobanzi de 10-12% in martie-aprilie, la sfarsitul anului majoritatea bancilor plateau pentru conturile in moneda nationala dobanzi mai mari ,an medie, cu 35-40%.



Dupa cum stau lucrurile probabil ca trendul usor ascendent pe care au intrat economiile din sistemul bancar se va mai mentine doar pentru cateva luni, scaderea dobanzilor - asa cum este anticipat in acest moment - putand duce iar la o reducere a acestora.



"In doua-trei luni dobanzile ar trebui sa reinceapa sa scada, pentru a fi in concordanta cu obiectivul de reducere a inflatiei. Daca nu se va intampla asa, va insemna ca tinta urmarita nu se potriveste cu realitatile existente. Oricum, bancile nu asteapta decat semnalul BNR a relua tendinta din prima jumatate a anului trecut. In timp de banca centrala si-a majorat dobanda de sterilizare cu peste trei puncte din august 2003, noi am facut ajustari de circa jumatate de punct.", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.



Depozitele in lei ale agentilor economici s-au majorat in termeni nominali cu 1% (-0,4% in termeni reali), pana la 60.910 miliarde lei. Cu toate acestea, in ultimele 12 luni, soldul depozitelor in lei ale agentilor economici a urcat cu 42,5% - in termeni reali cu 24,4%.



In luna noiembrie, si valuta nu a atras firmele si populatia spre economisire mult prea putin. Depunerile rezidentilor (inclusiv populatia), exprimate in lei, s-au diminuat cu 0,9%,



Exprimate in euro, depozitele populatiei in valuta au scazut cu 0,3%, reprezenand echivalentul a 2,08 miliarde euro. De asemenea, depunerile firmelor au coborat nominal cu 0,5%, pana la 74.566 miliarde lei, iar exprimate in euro s-au diminuat cu 2,3%, pana la 1,85 miliarde euro.



In perioada noiembrie 2002 - noiembrie 2003, exprimate in euro, sumele in valuta atrase de banci de la rezidenti s-au majorat cu 3,2%. Depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 8,6%, iar depozitele in valuta ale agentilor economici s-au diminuat cu 4,4%.



Pe segmentul de creditare, bancile au inregistrat in continuare cresteri semnificative, soldul imprumuturilor acordate firmelor si populatiei fiind cu 4,5% mai ridicat fata de luna octombrie.
razvan.voican@zf.ro ; oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO