Bănci și Asigurări

Cresterea euro ia o zi de pauza la nivelul de 4,28 lei

14.09.2009, 17:38 17

Euro s-a oprit ieri din crestere pe piata valutara interbancara,osciland in jurul nivelului de 4,28 lei, unde urcase inca devinerea trecuta, insa dealerii sunt pesimisti si spun ca este doaro problema de timp pana cand cursul va atinge pragul de 4,3 leipentru un euro.

La cursul oficial euro a atins insa un nou maxim al ultimelorsase luni, la 4,2747 lei, cu 1,95 bani peste nivelul precedent.Dolarul a castigat 2,51 bani, urcand la 2,9410 lei.

Corectia usoara de ieri vine dupa o serie de deprecieri rapide.In cursul ultimei saptamani leul a pierdut aproape 1% in fataeuro.

"Jucatorii iau in calcul posibilitatea unei interventii dinpartea bancii centrale si ar putea sa testeze in zilele urmatoarepragul de rezistenta de 4,3 lei pentru un euro", spune OtiliaCiotau, economistul-sef al Piraeus Bank.

Leul este lovit acum si de inrautatirea perceptiei jucatorilorstraini asupra regiunii, dupa ce guvernul din Polonia a anuntatsaptamana trecuta ca deficitul bugetar din 2010 ar urma sa creascala 8% din Produsul Intern Brut, nivel dublu fata de cel stabilitpentru anul acesta.

Nici vestile de pe piata locala nu ajuta acum leul.

"Am avertizat si in trecut ca euro ar putea sa urce spre 4,3lei, in conditiile in care riscurile pentru o depreciere a leuluisunt mai mari decat cele pentru o apreciere. Dupa ce a crescut mairepede decat toate tarile din regiune, Romania se confrunta acum cucea mai puternica contractie economica, deficitul bugetar este increstere, iar perspectivele sunt incerte, in conditiile in careGuvernul continua sa dezbata pe tema reducerii cheltuielilorpublice. Totodata, relaxarea politicii monetare nu ajuta leul",spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. Eaconsidera ca euro va urca spre 4,35 lei in octombrie, revenindastfel la maximele istorice atinse in ianuarie anul acesta.

Fata de inceputul lunii septembrie anul trecut, respectiv chiarinainte de momentul caderii gigantului american Lehman Brothers,care a zguduit pietele financiare de pe intregul Glob, leul esteacum cu 21% mai slab comparativ cu euro.

Dealerii suspecteaza de altfel BNR ca a intervenit indirect pepiata valutara si in sedinta de ieri, in conditiile in care leuls-a intarit in timp ce zlotul polonez sau forintul maghiar pierdeauteren.

Din primavara si pana recent leul a ramas in afara radarelorjucatorilor straini, care au fost alungati de perspectivele pentruo volatilitate scazuta pe piata valutara locala. In toamna trecutasi ulterior in ianuarie, BNR a intervenit agresiv pentru a controlaevolutia cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO