Bănci și Asigurări

Cresterea pietei valutare s-a oprit in aprilie la 23,3 mld. euro

Cresterea pietei valutare s-a oprit in aprilie la 23,3 mld. euro

Click pentru imaginea intreaga

25.05.2007, 14:15 14

Dupa o crestere exploziva cu peste 10 miliarde de euro in perioada octombrie 2006-martie 2007, volumul tranzactiilor de pe piata valutara interbancara s-a stabilizat in aprilie, cand a scazut usor fata de nivelul din martie, pana la 23,27 miliarde de euro.
Volumul lunar se mentine insa dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, reflectand saltul cantitativ inregistrat in toamna, in urma trecerii leului la statutul de moneda deplin convertibila.
In primele trei luni ale acestui an tranzactionarea a continuat sa creasca vizibil, in conditiile in care calitatea oficiala a Romaniei de stat membru al UE a plasat piata de la Bucuresti pe ecranele unor noi investitori cu profil de risc mai rigid.
In ciuda continuarii trendului de ingustare a ecartului dintre dobanda de referinta la euro si dobanda BNR la lei, au crescut mai departe si intrarile de capitaluri pe termen scurt, de tip speculativ. Banca centrala estimeaza ca acestea au ajuns sa insumeze circa 2,4 miliarde de euro, fata de 1,7 miliarde la sfarsitul anului trecut.
Indiferent de tip, intrarile de categorie au continuat sa preseze in sensul aprecierii nominale a leului, care a castigat peste 3% in raport cu euro de la inceputul anului.
Bancherii si analistii afirma ca intarirea leului le-a intrecut considerabil asteptarile, in conditiile in care nivelurile actuale ale cursului erau considerate plauzibile abia pentru sfarsitul anului.
Cresterea leului este pusa in primul rand pe seama fluxurilor financiare decat pe cea a fluxurilor comerciale. Piata monetara, cu dobanzi care au urcat spectaculos in cursul lunii mai, a ramas atractiva pentru capitalul strain, jucatori ingnorand informatiile privind adancirea constanta a deficitului comercial si implicit a deficitului de cont curent.
In acelasi timp, piata s-a aratat in continuare imuna la turbulentele politice, iar agentiile internationale de rating s-au abtinut de la noi comentarii privind eventualele riscuri.
In aceste circumstante, aprecierea leului in raport cu euro a trecut chiar si de 3,27 lei pentru un euro, analistii considerand ca moneda nationala va reusi sa-si conserve o buna parte din castigul recent, chiar in conditiile scaderii dobanzilor pe piata monetara ca urmare a rezolvarii problemelor de lichiditate.
Banca Nationala pastreaza un ton moderat in privinta evolutiei leului, apreciind ca intarirea monedei nationale ar fi sustinuta in continuare de cresteri de productivitate a muncii. De asemenea, anticipeaza ca deficitul extern va ajunge sa se stabilizeze in anii urmatori, pe masura ce oferta interna va reusi sa raspunda mai bine cererii de consum in crestere continua pe masura cresterii veniturilor.
De asemenea, banca centrala nu se arata ingrijorata de incetinirea ritmului de crestere a exporturilor, considerand ca acestea rezista bine la presiunea de apreciere a leului.
Chiar calculata prin raportarea cursurilor medii lunare, aprecierea leului a inregistrat un salt semnificativ in aprilie, revenind la 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o corectie usoara in martie, cand stocul coborase la 3,9%. Spectaculoasa este aprecierea leului in raport cu dolarul american, care a revenit de asemenea in aprilie la 13,3% fata de aceeasi perioada din 2006. Recordul absolut a ramas in decembrie 2006, cand aprecierea se ridica la 16,2%.
Marii castigatori ai acestei evolutii sunt importatorii, care intarzie de fiecare data sa ajusteze echivalentul in lei al preturilor in valuta in functie de intarirea monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO