Bănci și Asigurări

Creşterea restanţelor la creditele companiilor este de nestăvilit şi descurajează finanţările noi

Creşterea restanţelor la creditele companiilor este de...

Autor: Razvan Voican

28.08.2013, 00:07 10

Restanţele la credite ale companiilor au urcat cu aproape 35% în ultimul an, până la 24,5 mld. lei, aproape de două ori mai repede decât volumul res­tan­ţelor acumulate de clienţii persoane fizice, care însumează circa 7,6 mld. lei.

Şi în prima jumătate a acestui an sectorul corporate a continuat să înregistreze creşteri mai mari ale întârzierilor la plata creditelor – 15% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2012, dar nici dinamica restanţelor din retail nu rămâne cu mult mai prejos, acestea crescând cu circa 10% în şase luni.

O sursă majoră de restanţe la creditele corporate o constituie fenomenul insolvenţelor, intrarea în acest regim însemnând de regulă suspendarea plăţii ratelor. Cea mai gravă situaţie este când intră în insolvenţă o companie mare pentru că procesul de restructurare aferent poate însemna concedieri sau reduceri salariale care antrenează acumularea de restanţe şi la creditele contractate de persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO