Bănci și Asigurări

Criza coronavirusului în banking. Tot mai mulţi români cer amânarea ratelor la credite: creştere cu 70% în două săptămâni, la 260.000. Una din şase persoane fizice şi una din 10 companii vor amânarea ratelor

Criza coronavirusului în banking. Tot mai mulţi români...

Autor: Claudia Medrega

03.05.2020, 00:08 2925

BRD şi Raiffeisen au primit cele mai multe solicitări, respectiv peste 60.000 şi 41.000.

Numărul clienţilor per­soa­ne fizice care au di­ficultăţi din cauza crizei coronavirusului şi au cerut amânarea ratelor la credite a crescut foarte mult, cu peste 70%, faţă de nivelul din urmă cu două săptămâni, în timp ce numărul clien­ţi­lor companii care şi-au amânat ratele a rămas relativ stabil.

Astfel, aproximativ 260.000 clienţi per­soane fizice şi până în 10.000 de com­panii, au depus până în prezent so­li­citări de suspendare a plăţii ratelor, po­trivit datelor centralizate de Asocia­ţia Română a Băncilor (ARB).

Clienţii pot solicita amânarea ratelor la credite până la jumătatea lunii mai.

Băncile locale au circa 1,5 milioane de clienţi retail şi 100.000 de clienţi cor­po­rate. Astfel, pentru aproximativ 17% dintre creditele acordate persoa­ne­lor fi­zice şi pentru circa 10% din to­ta­lul cre­di­telor accesate de persoanele juri­dice au fost făcute cereri de amâ­nare a ra­te­lor la credite. Iniţial, băncile au venit cu măsuri in­di­viduale de amânare a ratelor clien­ţi­lor, cu 1-3 luni pentru persoanele fi­zice, însă după ce la sfârşitul lunii mar­tie a intrat în vigoare ordonanţa guver­nu­lui care stabileşte posibilitatea păsui­rii rate­lor cu până la 9 luni, băncile şi-au ali­niat ofertele la regulile stabilite de guvern.

BRD, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a analizat de la începutul pandemiei de COVID-19 mai mult de 60.000 de solicitări de amânare a ratelor. Dintre acestea, 55% au vizat oferta proprie a BRD, iar 45% au venit în condiţiile OUG 37, potrivit informaţiilor transmise de bancă la solicitarea ZF.

Raiffeisen Bank a transmis pentru ZF că are deja soluţionate pe soluţia proprie 25.000 de cereri de amânare a ratelor şi a mai primit 16.000 de solicitări pe OUG 37/2020.

În cazul Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, numărul solicitărilor de amânare a ratelor la credite ajunsese până vineri la 35.876.

La BCR peste 20.000 de clienţi, care au 24.000 de credite, au aplicat până acum pentru amânarea ratelor la împru­mu­turi. Mai mult de 40% dintre clienţi au optat pentru soluţiile oferite de BCR de amânare a ratelor, cu până la 3 luni, iar 60% au optat pentru amânarea ra­te­lor pe baza Ordonanţei 37/2020, care sta­bileşte posibilitatea amânării ratelor cu până la 9 luni.

ING Bank România are peste 20.000 de cereri de amânare a plăţii ratelor din cauza crizei coronavirusului, majoritatea fiind solicitări ale persoa­nelor fizice, în timp ce doar 1.000 sunt de la persoane juridice.

„Considerăm că măsurile de amâ­nare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează difi­cultăţi financiare ca urmare a pan­demiei de COVID-19, astfel încât apli­ca­rea acestora să nu conducă la afec­tarea lichidităţii şi solvabilităţii sis­te­mului bancar. Constituirea de pro­vi­zioane şi pierderile băncilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale instituţiilor de credit, reducând astfel capacitatea acestora de a continua să-şi sprijine clienţii aflaţi în dificultate reală în următorii ani, în cazul unei recesiuni prelungite“, a transmis ARB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO