Bănci și Asigurări

Croitoru: Potenţialul de creştere economică pe termen scurt e de până la 1%;revenirea nu va fi rapidă

Croitoru: Potenţialul de creştere economică pe termen scurt e de până la 1%;revenirea nu va fi rapidă

Autor: Alexandra Chelu

10.11.2010, 15:38 28

Potenţialul de creştere economică pentru România este cuprinsîntre 0 şi 1% pe termen scurt, şi se situează la 2-3% pe termenlung, a declarat, miercuri, Lucian Croitoru, consilier alguvernatorului BNR, menţionând că există unele semne că revenireanu va fi rapidă, informează Mediafax Business.

"Acum principala provocare pentru România în următorii câţivaani este să reuşim să asigurăm sustenabilitatea fiscală a Românieifără să confiscăm perspectivele creşterii economice", a spusCroitoru, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, AlphaBank şi ARB.

Astfel, el a explicat că este nevoie de reforme structurale caresă meargă cu mult dincolo de ajustările fiscale avute acum învedere şi de o majorare a potenţialului economic al României.

"Ceea ce s-a înţeles cu adevărat în ultimele câteva săptămânieste că România nu poate să crească fără bani străini. Şi de aceeacred că se vor depăşi toate problemele politice şi acordul cu FMIva fi dus la cap şi va fi semnat şi unul nou. Cred că se vorintensifica eforturile de atragere a banilor nerabursabili şi fărădobândă de la UE. Ceea ce cred că s-a înţeles mai puţin este căpotenţialul de creştere economică al României a scăzut şi căreluarea creşterii economice, să zicem că se reiau intrările decapitaluri, fără anumite reforme care să ducă la creştereapotenţialului de creştere, va crea nu numai locuri de muncă, ci şiprobleme", a continuat oficialul BNR.

El a precizat că actuala criză a provocat modificări structuraleesenţiale, care au dus la reducerea ratei potenţiale de creştereeconomică la 2-3% pe termen lung, potrivit unor estimări, şi la sub1% pe termen scurt.

Croitoru a explicat că dacă pe termen scurt creşterea economicăar fi de a 1,5% şi dacă reluarea se va realiza împreună cu intrărimari de capital, atunci vor exista presiuni inflaţioniste şideteriorări ale deficitului de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO