Bănci și Asigurări

CSA a dat startul ultimei campanii pentru vanzarea politelor RCA

21.12.2004, 00:00 13



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a dat ieri startul ultimei campanii de vanzare a politelor de raspundere civila auto, anuntand ca doar 11 din cele 17 companii care au depus cereri pentru autorizare au fost avizate.



Celelalte companii vor primi probabil in urmatoarele zile avizul de la CSA, asa cum s-a intamplat in ceilalti ani.



"Restul de sase (dosare - n.red) sunt amanate, aflandu-se in diverse stadii de clarificare si solutionare a unor aspecte legate de criteriile de autorizare", au spus reprezentantii CSA. Cele sase companii care nu au primit ieri autorizarea sunt Asirag, AGI Omniasig, Ceccar-Romas, SAR Transilvania, Agras si ABC Asigurari.



Companiile care au primit avizul au si inceput de ieri sa vanda polite, iar ziarele de astazi sunt deja pline cu reclame pentru vanzarea RCA.



"Am inceput de astazi sa vindem (de ieri - n.red). Prima noastra este egala cu cea stabilita de CSA", a spus Marius Onofrei, responsabil relatii cu presa la Allianz-Tiriac. De anul acesta, primele pot fi mai mici sau mai mari cu 10% decat cele stabilite de CSA, urmand ca aceasta marja de pret sa se mareasca tot mai mult in urmatorii ani, pana la liberalizarea completa odata cu integrarea in Uniunea Europeana.



Allianz-Tiriac are pentru acest an ca obiectiv dublarea incasarilor din prime din vanzarile de RCA, iar bugetul aferent promovarii acestor polite se ridica la cateva sute de mii de euro.



Aceasta va fi ultima campanie RCA pentru ca, in premiera, politele vor fi vandute pe anul de aniversare si nu pe anul calendaristic. Ca urmare, cine primeste acum avizul va putea vinde polite de asigurare si pentru 2006.



In plus, clientii companiilor de asigurari vor semna de anul acesta un contract cu societatea de asigurari care va trebui denuntat in scris cu 30 de zile inainte de expirare daca vor sa-si schimbe societatea anul urmator.



"Probabil ca anul acesta va fi o campanie foarte dura din cauza prevederii privind prelungirea automata. Noi insa nu o sa avem o companie de promovare cu premii sau in alta formula, pentru ca nu credem ca da rezultate. Dupa cea de anul trecut nu au crescut incasarile. Si oricum noi ne uitam la profitabilitate, iar dauna medie este in crestere la acest tip de asigurare, pentru ca daca acum cativa ani erau 70 de Dacii la 100 de masini asigurate, acum sunt doar 40, restul fiind masini straine, mai scumpe", a spus Viorel Vasilascu, director de asigurari generale in cadrul Interamerican.



Dar ce spun cei care nu au primit ieri autorizare?



"Am identificat ceea ce lipsea din dosarul nostru si o sa-l completam. Nu este nici o problema. CSA trebuie sa raspunda in termenul legal de 30 de zile, conform noilor prevederi din norma", a spus Alexandru Popescu, director de asigurari generale in cadrul Agras. RCA-ul a reprezentat 40% din portofoliul companiei in 2003. Agras este controlata de grupul austriac WienerStaedtische, care mai detine si Unita. Cele doua companii sunt practic in competitie pe aceasta piata.



Nici una din cele doua companii cumparate anul acesta de catre Omniasig, Asirag si AGI, nu au primit ieri avizul de la CSA. In portofoliul ambelor societati RCA-ul a reprezintat mai mult de jumatate in 2003, conform datelor de la CSA.



Dan Stoian, director general la AGI Omniasig si fost director de marketing la Omniasig, a spus ieri ca urmeaza sa vada de ce AGI n-a primit autorizarea. "Ne-ar afecta vanzarile daca nu vom capata in scurt timp autorizatia, dar pe de alta parte trebuie spus ca RCA-ul nu este o afacere banoasa - ce castigi pe o parte, castigi pe alta". sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO