Bănci și Asigurări

CSA a decis deschiderea procedurii de faliment la Delta Asigurări

Autor: Ciprian Valentin Botea

26.01.2011, 23:50 55

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a retrasautorizaţiile de funcţionare ale Delta Asigurări şi Delta Addendum,două companii de dimensiuni mici aflate în lichidare voluntară din2009, iar în paralel a decis deschiderea procedurii de faliment.Companiile sunt deţinute de Petromservice, firmă despre care sevehiculează că a fost controlată indirect de omul de afaceri SorinOvidiu Vântu. MKB Romexterra are o participaţie de 35% la DeltaAsigurări, care deţine şi Delta Addendum.

"Am decis declanşarea falimentului pentru că numai în acest feldosarele de daună nelichidate de cele două societăţi din cauzalipsei resurselor financiare vor putea fi preluate şi plătite decătre Fondul de Garantare din cadrul CSA. Fondul îşi dovedeşteutilitatea şi de această dată", a declarat Angela Toncescu,preşedintele CSA.

Delta Asigurări şi Delta Addendum nu mai au contracte deasigurare în vigoare, dar au peste 800 de dosare de daunănelichidate, valoarea pretenţiilor formulate de asiguraţi şiaferente acestor dosare fiind de aproximativ 1,9 miliarde de lei(circa 450.000 de euro). Delta Addendum a subscris în 2009 primebrute de aproape 15 miliarde lei şi a plătit despăgubiri de 14,4milioane de lei.

Legea prevede ca persoanele asigurate, deţinătorii de poliţe deasigurare şi beneficiarii contractelor de asigurare să fiedespăgubiţi de Fondul de Garantare în cazul în care creanţele nu auputut fi onorate de societatea de asigurare. Fondul a plătit pânăacum despăgubiri câtorva mii de clienţi ai ADAS, Euroasig, Grup Assau Metropol, companii intrate în faliment.

Primul faliment din asigurări a fost cel al societăţii Grup As,în 2003, urmat de cele ale companiilor ADAS şi Metropol, în acelaşian.

Ultimul asigurător intrat în faliment a fost Euroasig, companiedeţinută de grupul Balkan Petroleum, care fusese plasată subadministrare specială în vara lui 2008 din cauza deteriorăriiindicatorilor de solvabilitate şi lichiditate. Până în aprilie2009, Fondul de Garantare instrumentase peste 1.100 de dosare dedaune primite de la clienţii Euroasig şi efectuase plăţi de 2,5milioane lei.

Delta Asigurări şi Delta Addendum deţineau împreună o cotă depiaţă de 0,18% în funcţie de primele brute subscrise la sfârşitullui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO