Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: ANAF ar trebui să investigheze aceste tranzacţii

21 apr 2017 Autor: Anelis Baciu

Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe seg­men­tul corporate la un preţ mediu de 9% din va­loa­rea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail pre­ţul mediu a fost de 12%, po­trivit unei analize a lui Florin Geor­gescu, prim-viceguvernator al BNR.

Creditele neperformante corpo­rate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 mil. euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperfor­man­te de retail au cumulat 288 mil. euro, potrivit lui Georgescu.

Prim-viceguvernatorul apreciază că nivelul de preţ la care băncile au vân­dut creditele neperformante este re­dus, de aceea o investigaţie a Fiscu­lui este necesară. „Nivelul scăzut de preţ la care au fost vândute aceste portofolii justifică ana­liza ANAF din perspectiva lega­lităţii eventualelor optimizări fiscale efec­tuate în cadrul acestor opera­ţiuni“, spune Florin Georgescu.

În perioada 2014-2016 preţul de vân­zare al creditelor neperformante pe segmentul companiilor a fost în me­die de 8,5% din valoarea nominală a portofoliilor, însă au existat variaţii sem­nificative de la an la an.

Băncile au început să vândă cre­ditele neper­formante aferente com­pa­niilor abia în ultimii doi-trei ani. În cazul populaţiei vânzările au început mult mai devreme, însă la fel ca în ca­zul creditelor corporate volume sem­nificative au fost înregistrate în ultimii doi ani. În cazul creditelor acordate popu­laţiei preţul mediu din perioada 2008-2016 încasat de bănci pentru vânzarea creditelor neperformante s-a situat la 10%.

În pofida vânzărilor masive de cre­dite neperformnate din ultimii ani, băn­cile locale mai au în bilanţuri cre­dite rele în valoare de 5-6 miliarde de euro, potrivit specialiştilor.

Anul trecut băncile din România au vândut credite neperformante în valoare de 1,4 mld. euro, clasându-se pe locul doi în regiune după Ungaria.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.04.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, vanzare
, credite neperformante
, companii
, persoane fizice
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide