Bănci și Asigurări

Cu pasi timizi si fara mult zgomot, euro se indreapta spre 38,500 lei

17.06.2003, 00:00 11

Cotatiile monedei nationale in raport cu euro au urmat, in sedinta de leri, miscarile inregistrate de moneda europeana pe pietele internationale, iar Banca Nationala a anuntat un curs de referinta de 38.359 lei pentru un euro, cu 71 de unitati mai sus fata de vineri.
O data cu aprecierea euro pe pietele externe, in prima parte a zilei, bancile romanesti au tranzactionat moneda europeana, inca din deschidere, la un nivel de 38.350 - 38.390 lei.
"Cotatiile euro/leu au urmat aproape fidel evolutia de pe pietele internationale, iar aprecierea euro pana aproape de maximul de 1,1935 dolari a impins raportul la 38.380 - 38.410 lei/euro", a comentat dealerul unei banci.
Aceasta evolutie strict legata de raportul euro/dolar este explicata de dealeri prin faptul ca piata este echilibrata, iar volumele tranzactionate au fost relativ reduse.
Rezistenta monedei americane la nivelul de 1,1935 dolari pentru un euro si revenirea cotatiilor in 1,1870 -1,1871 a adus si o scadere a raportului euro/leu. Astfel, la mijlocul sedintei, bancile cumparau un euro pentru 38.340 lei si il vindeau la un nivel de 38.370 lei.
Banca nationala a anuntat un curs de referinta, valabil marti, de 38.359 lei/euro. In acealsi timp, dolarul a pierdut 236 de unitati in raportul cu moneda nationala, cursul calculat de banca centrala situandu-se la 32.347 lei/dolar.
Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat, ieri, pana la cea mai mica valoare din ultimii patru ani si jumatate fata de lira sterlina si s-a apropiat de minimul record atins in raport cu euro.
Situatia a fost receptata negativ de analistii internationali, intrucit datele in scadere privind increderea consumatorilor americani au fost preluate in raportul euro/dolar inca de la sfirsitul saptaminii trecute.
"Pragul de rezistenta de 1,1935 dolari pentru un euro arata o posibila corectie si pozitionarea pietei pe asteptare pana la anuntul Rezervei Federale privind o noua reducere a dobanzilor", a mai spus sursa citata.
In ceea ce priveste piata monetara din Romania, principalul jucator ramane banca centrala.  Pentru depozitele la o zi, dobanda variaza in intervalul 17-18,5%, in timp ce la depozitele cu scadenta la saptamina, ratele dobinzilor sint de 17-19%.
"Tranzactii sunt destul de putine si mai ales cand vine banca centrala. Nu se intrevad modificari in aceste evolutii, mai ales ca se apropie si vacanta", a comentat un alt dealer.
Pentru sedinta de astazi dealerii sunt destul de reticenti in a face previziuni privind evolutia cotatiilor sau a dobanzilor, dar spun ca probabil micarile de pe piata de la Bucuresti nu vor iesi din tiparul celor de pe pitele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO