Bănci și Asigurări

Cu piaţa valutară oprită jumătate de zi, euro a bătut pasul pe loc

Autor: Liviu Chiru

09.03.2011, 23:30 26

Leul a consolidat ieri câştigurile din zilele precedente,cotaţiile oscilând în jurul pragului de 4,19 lei pentru un euro,într-o şedinţă în care s-au lucrat volume foarte mici, încondiţiile în care în prima jumătate a zilei sistemul principal detranzacţionare a fost nefuncţional.

BNR a calculat un curs de 4,1902 lei pentru un euro, cu 0,33bani peste nivelul precedent. Leul atinsese marţi un nou maxim alultimelor nouă luni, euro coborând sub pragul de 4,19 lei la cursuloficial pentru prima dată din iunie 2010. Dealerii băncilor locale,dar şi din regiune, au fost în repaus în prima jumătate a zilei,deoarece principalul sistem de tranzacţionare - Reuters Matching -nu a fost operaţional de dimineaţă, în jurul orei locale 09:00,până aproape de ora 13:00.

"Au mai fost cazuri în care sistemul a fost căzut, însă niciodatăatât de mult. Se putea lucra prin brokeri sau direct cucontrapartida, însă noi nu am tranzacţionat nimic", comenta ieri laprânz dealerul unei bănci locale. Sistemul Reuters Matching permitebăncilor să deruleze tranzacţii valutare foarte rapid, pe bazacotaţiilor ferme afişate. Alternativa este sistemul conversaţional,în care dealerii cer cotaţii colegilor de la alte bănci pentru oanumită sumă, iar tranzacţia se realizează în măsura în care existăinteres. În apropierea orei 13:00, când sistemul a redevenitoperaţional, primele cotaţii pe perechea euro/leu erau de4,1875/4,1910 lei pentru un euro. Euro s-a tranzacţionat pentrurestul zilei deasupra nivelului de 4,19 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO