Bănci și Asigurări

Cum a ajuns Euroins in top zece la 15 ani de la infiintare

Cum a ajuns Euroins in top zece la 15 ani de la infiintare
09.06.2009, 00:00 103

Euroins (fosta Asitrans), companie a grupului bulgar Eurohold, a intrat in top zece pe piata asigurarilor in primul trimestru din acest an, dupa 15 ani de la infiintare, perioada in care a stat departe de liderii pietei, fiind o companie de talie mica, iar apoi medie.

Dupa primul trimestru, compania s-a clasat pe locul sapte in piata asigurarilor generale, datorita vanzarilor foarte mari de asigurari auto RCA (raspundere civila obligatorie). Primele brute subscrise de Euroins in aceasta perioada au fost de circa 130 de milioane de lei (30,5 milioane de euro), in crestere cu 267% comparativ cu primele trei luni din 2008. Circa 90% din aceasta suma sunt venituri din asigurari auto, Euroins ocupand dupa primele trei luni primul loc pe piata RCA, depasind astfel Omniasig, Asirom si Allianz-Tiriac, asiguratori care sunt de ani buni in fruntea acestei piete. Pe toata piata de asigurari, generale plus viata, Euroins, care vinde numai asigurari generale, ocupa pozitia a opta. Cum a reusit asiguratorul sa intre in top zece?
"Am avut tarife foarte bune si relatii bune cu brokerii, asa am ajuns in top zece pe piata si pe primul loc pe RCA. La sfarsitul anului tercut deja ocupam locul 11 pe asigurari generale", explica Andrei Gluvacov, directorul general interimar al Euroins.
Inca la inceputul anului trecut reprezentantii companiei au vorbit despre faptul ca obiectivul lor pentru 2009 este sa ajunga in top zece.
 
Trece pe profit in 2010
"Sigur ca acesta a fost scopul nostru, dar am vandut chiar mai mult decat ne-am propus. In a doua parte a anului vrem sa mergem mai mult pe asigurari non-auto, vom avea mai multe lansari de produse. Portofoliul de clienti RCA este volatil, in momentul in care nu mai ai un pret foarte bun clientii pleaca la alte companii", afirma Gluvacov.
Desi aduc foarte mult business, asigurarile auto Casco si RCA genereaza si cele mai multe daune, din cauza accidentelor de circulatie frecvente si a costului mare al pieselor de schimb, ca urmare a deprecierii leului, majoritatea fiind din import.
"Daunele sunt inca in limite rezonabile, dar anul acesta este exclus sa iesim pe profit, probabil anul viitor", a mai spus directorul general al Euroins.
Compania a fost infiintata in 1994 de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), functionand pana in 2007 sub numele Asitrans si fiind specializata pe asigurari auto. Pe langa UNTRR, cu un pachet de 38%, in actionariatul asiguratorului erau prezente mai multe persoane fizice si juridice, printre care si Banca Romaneasca, cu un pachet de circa 11%.
 
Cumparata de bulgari cu 12,5 milioane de euro
In iunie 2007 pachetul majoritar al Asitrans, dar si al Asitrans Leasing, o societate mica, au fost achizitionate de grupul bulgar Eurohold, in cadrul unei tranzactii de 12,5 milioane de euro, suma care a cuprins si o majorare de capital. Aceasta a fost prima - si pana acum singura - intrare a unui investitor bulgar pe piata locala a asigurarilor. Dupa preluare, compania a trecut printr-un proces de rebranding, func-tionand de peste un an sub numele Euroins.
De asemenea, asiguratorul a inceput sa isi dezvolte reteaua teritoriala nu numai prin infiintarea de noi agentii si puncte de lucru, dar si prin acordarea de francize. La sfarsitul lunii martie asiguratorul avea peste 60 de unitati deschise in franciza si 171 de unitati proprii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO