Bănci și Asigurări

Cum afectează „seceta“ de lei creditul de retail

Cum afectează „seceta“ de lei creditul de retail

Autor: Ciprian Valentin Botea

04.07.2012, 00:07 389

Românii care vor dori să se împrumute în perioada următoare ar putea plăti dobânzi mai mari şi ar putea găsi mai greu finanţare în condiţiile în care băncile au lichidităţi tot mai puţine şi tot mai scumpe.

Costul la care băncile se împrumută între ele a crescut cu circa un punct procentual în ultima lună şi jumătate, BNR a oprit ciclul de relaxare a politicii monetare şi băncile străine au început să-şi retragă liniile de finanţare acordate subsidiarelor locale.

Indicatorii Robor la 3 şi 6 luni, care reprezintă reperul de preţ pentru multe din creditele acordate populaţiei, s-au stabilizat în prezent la 5,3%-5,5% pe an, peste nivelul din primăvară.

Unele bănci şi-au actualizat la finalul lunii iunie dobânzile la credite în concordanţă cu evoluţia costului finanţării pe piaţa interbancară, ceea ce se va reflecta în rata lunară plătită de clienţi.

Spre exemplu, o creştere cu un punct procentual a dobânzii la un împrumut ipotecar de 180.000 de lei pe 30 de ani se reflectă într-o creştere cu circa 130 de lei a ratei lunare.

Citiţi materialul integral pewww.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO