Bănci și Asigurări

Cum arată în cifre băncile controlate de greci în România

Cum arată în cifre băncile controlate de greci în...

Autor: Ciprian Botea

08.09.2013, 08:13 1442

Subsidiarele locale ale băncilor elene Alpha şi Eurobank (Bancpost) au raportat pierderi cumulate de 41 mil. euro în primul semestru din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele de risc şi a stagnării veniturilor din dobânzi şi comisioane, potrivit datelor publicate la Atena.

Alpha, care deţine cea mai mare bancă locală cu acţionariat elen, a înregistrat în primele şase luni o pierdere brută de 20 mil. euro din operaţiunile locale, cu 21% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile cu provizioanele s-au majorat cu 11%, la peste 47 mil. euro, în timp ce veniturile au crescut cu doar două procente.

De cealaltă parte, Bancpost şi celelalte subsidiare locale ale Eurobank  au reuşit să-şi reducă pierderea netă la jumătate, de la 27 mil. euro în primul semestru din 2012 la aproape 14 mil. euro în ianuarie-iunie anul acesta. Pierderea brută s-a ridicat la 21 mil. euro.

Alpha a raportat un nivel al creditelor neperformante de 14,3%, cu o jumătate de punct procentual peste nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Băncile elene au continuat să se restructureze în primul semestru, vizate fiind costurile cu personalul şi cu reţeaua teritorială. Bancpost a închis şapte unităţi care deserveau clienţii persoane fizice, reţeaua ajungând la 133 de sucursale şi agenţii.

Tot şapte agenţii a închis şi Piraeus, în timp ce Alpha Bank şi-a redus reţeaua cu o unitate. Banca Românească închisese 13 unităţi doar în primul trimestru.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO