Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţă

Autor: Marius Oncu

17.10.2014, 11:02 241

Acţiunile marilor companii europene au închis joi în scădere uşoară, după ce pe parcursul tranzacţiilor au atins cel mai redus nivel din acest an, din cauza temerilor că statele periferice din zona euro ar putea reintra în criză financiară.

Bursa din SUA a deschis în scădere mai accentuată, dar şi-a revenit similar şi a terminat şedinţa de joi fără variaţii semnificative, după ce şeful Fed din St. Louis, James Bullard, a declarat că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite ar trebui să ia în considerare amânarea încheierii programului de achiziţii de obligaţiuni menit să susţină economia, în timp ce datele publicate au arătat declinul numărului cererilor pentru şomaj la minimul a 14 ani şi creşterea producţiei industriale în luna septembrie.

La o oră de la deschiderea pieţei locale, euro a fost tranzacţionat la 4,4217 lei, în scădere de la 4,4290 lei pe finalul şedinţei de joi.

Minimul s-a situat la 4,4146 lei/euro, cu puţin înainte de intrarea la tranzacţionare a băncilor locale, în timp ce maximul a fost atins la 4,4236 lei/euro, pe volume medii în piaţa interbancară, afirmă dealerii.

Leul s-a întărit faţă de euro pe parcursul nopţii, când în general sunt mai activi investitorii străini, după ce joi a pierdut teren tot înainte de deschiderea pieţei locale.

În regiune, zlotul a deschis în stagnare, în timp ce forintul s-a depreciat uşor.

Dobânzile practicate de băncile comerciale la plasamentele în lei pe termen de o zi se situau vineri dimineaţă 1,2% - 2,25%, în scădere de la 1,7% - 2,2% pe an joi.

Cursul anunţat de BNR a crescut joi cu 1,6 bani, la 4,43 lei/euro, maximul începând din a doua jumătate a lunii august. Referinţa pentru euro a fost anunţată de BNR la 4,43 lei, în creştere cu 1,63 bani faţă de miercuri. Un curs mai ridicat a fost înregistrat cel mai recent pe 19 august, la 4,4333 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs de 3,4615 lei, în scădere cu 2,86 bani comparativ cu ziua anterioară. Evoluţia leului în raport cu dolarul este determinată de variaţiile acestuia faţă de euro pe pieţele financiare externe.

Cursul francului a crescut cu 1,85 bani, la 3,6728 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO