Bănci și Asigurări

Cum sa obtineti 60% din pensie de la fondurile private

Cum sa obtineti 60% din pensie de la fondurile private
12.06.2008, 21:34 11

Cu aceasta contributie la un fond de pensii facultative, un angajat poate ajunge la o pensie de 1.000 de euro dupa 35 de ani de economisire, arata un studiu prezentat de directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.
Aceasta suma va reprezenta 85% din salariul mediu net pe economie, estimat de ING la 1.176 de euro in 2043.
Potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza, in 2020 salariul mediu brut pe economie va fi de 1.133 de euro.
Pensia de 1.000 de euro pe luna va proveni din trei surse: sistemul public, fondurile obligatorii (pilonul II) si fondurile facultative (pilonul III), care trebuie sa aiba un randament de cel putin 5% pe an pentru a ajunge la aceasta suma. Aceasta simulare a fost realizata pentru un angajat care castiga in prezent 439 de euro, adica salariul mediu brut pe economie, corespunzator unui venit net de 322 de euro.
"Toate aceste estimari au fost facute in conditiile in care celelalte variabile, cum ar fi impozitarea, de exemplu, raman constante, insa nu stim cum vor evolua acestea", spune Vasilescu.
Un angajat poate obtine dupa 35 de ani de contributii o pensie lunara de circa 400 de euro din sistemul public, de 200 de euro de la fondul de pensii obligatorii la care a aderat si de 400 de euro de la fondul de pensii facultative in care a economisit cel putin 100 de euro pe luna.
"Contribuind cu 100 de euro lunar, o valoare de trei ori mai mare decat contributia deductibila fiscal, pensia facultativa asigura un venit mai mare in perioada retragerii din activitate", afirma directorul general al ING Fond de Pensii.
El spune ca, pentru a stimula contributiile la fondurile de pensii facultative, deductibilitatea fiscala ar trebui sa fie majorata la 1.200 de euro pe an. Oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au declarat recent ca intentioneaza sa propuna guvernului majorarea deductibilitatii la 500-1.000 de euro pe an, in prezent aceasta fiind de 200 de euro pentru angajat si tot atat pentru angajator.
De asemenea, pentru a obtine o pensie de cel putin 1.000 de euro pe luna, seful ING afirma ca este important ca sumele transferate din sistemul public catre fondurile de pensii private sa creasca mai repede. In prezent, angajatii contribuie cu 2% din veniturile brute catre fondurile de pensii obligatorii, pondere care va creste la 6% in opt ani.
Potrivit lui Vasilescu, acest procentaj ar trebui majorat la 9,5%. De asemenea, spune el, este nevoie de cresterea constientizarii populatiei cu privire la necesitatea economiilor suplimentare pentru pensie.
In prezent, foarte multi angajati considera ca daca au aderat la un fond de pensii obligatorii, problema pensiei este rezolvata.
Peste 4,15 milioane de angajati au aderat la fondurile de pensii obligatorii, in timp ce doar 90.000 platesc contributii si la un fond de pensii facultative.
Potrivit unui studiu realizat de Ziarul Financiar printre cei prezenti saptamana trecuta la seminarul "Cat trebuie economisit pentru o pensie de 1.000 de euro pe luna? Un an de la lansarea pensiilor facultative", 55% dintre cei care au participat sunt dispusi sa economiseasca 100 de euro pe luna intr-un fond de pensii facultative pentru o pensie de 1.000 de euro.
In acelasi timp, 9% s-au aratat dispusi sa economiseasca 50 de euro, iar 36% - 150 de euro in fiecare luna.
De asemenea, 76% din angajatorii prezenti la seminar au declarat ca vor incheia contracte de pensii facultative pentru angajatii lor, 40% din acestia urmand sa faca acest lucru in urmatoarele sase luni, 32% - in urmatorul an, iar restul - in urmatorii doi ani.
Aproape 60% din cei care au participat la studiu considera ca nivelul deductibilitatii fiscale pentru pensiile facultative ar trebui sa fie de 1.200 de euro pe an, 27% - de 800 de euro, iar restul - de 600 de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO