Bănci și Asigurări

Cum si-a ajustat BRD bugetul de HR la inghetarea creditarii

Cum si-a ajustat BRD bugetul de HR la inghetarea creditarii

Adela Jansen, director de HR al BRD

18.09.2009, 00:00 258

BRD, unul dintre cei mai dinamici angajatori din sistemul bancarin anii trecuti, a trecut intr-o noua faza, de specializare apersonalului, in conditiile in care evolutia pietei de creditare numai justifica acum extinderea retelei de distributie si apersonalului.

"Pentru noi, criza a intervenit intr-o etapa de consolidare, ofaza normala dupa cresterea extensiva din anii anteriori", spuneAdela Jansen, directorul executiv de resurse umane alBRD-SocGen.

Banca a angajat totusi in 2008 circa 1.800 de persoane, in timpce reteaua teritoriala a trecut pragul de 900 de unitati. Astfel,francezii au a doua retea bancara ca marime dupa cea a CEC Bank,care opereaza aproape 1.400 de unitati.

"Demararea planului mondial de stabilizare a cheltuielilor lanivelul grupului Société Générale, pe care BRD l-a adaptatcontextului local, a constituit pentru noi un moment de reflectiein vederea redefinirii prioritatilor. Prima tinta pe care ne-amfixat-o a fost regandirea bugetara si optimizarea proceselor".

Trecerea la o faza calitativa se reflecta si prin mutareaaccentului catre specializarea personalului, dupa ce in aniiprecedenti bugetul de formare era orientat in special pe trainingulinitial al nou-angajatilor.

"Planul de formare a fost schimbat - de la instruirea privindfunctiunile de baza pentru noii angajati la specializare. Este oformula adaptata fazei prin care trecem", precizeaza Jansen.

Astfel, acum accentul cade pe gestiunea carierei, gandita lanivelul intregului grup. In paralel, remuneratia a fost mai stranscorelata cu nivelul de performanta al bancii. "Inca facem angajari,dar orice miscare este analizata in mod responsabil. Angajam maiales pe functiuni specializate, in general audit sau IT", mai spuneJansen.

Un alt pas a fost lansarea procesului de "mutualizare" aserviciilor de HR, care presupune asigurarea de catre departamentuldin banca a gestiunii resurselor umane si pentru celelalte filialelocale ale BRD si subsidiare locale ale grupului SociétéGénérale.

Regandirea bugetului de HR al bancii a permis ca pondereacheltuielilor cu personalul in totalul cheltuielilor generale alebancii sa coboare usor in primul semestru din 2009 fata desfarsitul anului trecut, spre 49%.

"Bugetul de anul acesta reflecta preocuparea continua pentrurecompensarea performantei, politica de protectie sociala aangajatilor si nu in ultimul rand interesul pentru dezvoltareacontinua a competentelor personalului prin actiuni de formare", maispune Jansen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO