Bănci și Asigurări

Cumpararile BNR duc euro mai sus

06.10.2005, 18:46 23

Euro s-a intarit ieri fata de leu, pentru prima data dupa doua zile consecutive de scadere, fiind sustinut de cumpararile bancii centrale.

BNR a calculat un curs de 3,5580 lei pentru un euro, cu 0,0103 unitati mai mult decat cotatia precedenta. Dolarul a castigat de asemenea teren in fata leului, apreciindu-se pana la 2,9743 lei, cu 0,0017 unitati mai mult decat in ziua precedenta.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii 3,5460/3,5510 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In prima parte a sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, dupa anuntul bancii centrale privind organizarea de operatiuni open-market. Ulterior BNR a intervenit direct in piata, cerand cotatii si cumparand valuta, ceea ce a determinat o usoara apreciere a euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,5580/3,5630 lei pentru un euro.

"Jucatorii au vandut valuta ieri dupa anuntul privind organizarea unei licitatii pentru atragerea de depozite la o luna, dar nu agresiv, pentru ca se asteptau ca nivelul de alocare sa fie din nou mic. BNR a intervenit direct pe piata, in mai multe randuri, dar nu a cumparat sume importante, cel mult 20 de milioane de euro. La aceste niveluri nimeni nu mai este insa interesat sa cumpere valuta", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat luni un deficit de 26 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 192 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut fata de zilele precedente, ajungand la 167 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 359 de milioane de euro.

Euro a castigat teren si pe piata la termen de la Sibiu. Contractele leu/euro cu scadenta la sfarsitul anului au fost tranzactionate in cotatii intre 3,5499-3,5521 lei pentru un euro, in crestere fata de ziua precedenta. Cu toate acestea, cotatiile la termen raman usor sub cele de pe piata valutara, operatorii anticipand mai degraba o intarire a leului in aceasta perioada.

Pe pietele internationale dolarul a inregistrat o usoara depreciere. Cotatiile au urcat pana la 1,1960 dolari pentru un euro dupa ce moneda americana nu a reusit sa sparga la inceputul saptamanii suportul de 1,19 dolari pentru un euro, care ar fi permis noi intariri. Dolarul este sustinut de diferentialul de dobanda fata de moneda europeana, insa apetitul investitorilor este limitat de deficitele externe inca ridicate inregistrate de Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO