Bănci și Asigurări

Cumpararile importatorilor duc euro spre 3,53 lei

19.10.2006, 18:39 18

Leul a continuat sa piarda teren in fata euro, pe fondul unor volume de tranzactionare ridicate. De data acesata cumpararile de valuta au fost ordonate de clientii locali.
BNR a calculat un curs de 3,5218 lei pentru un euro, cu 1,73 bani peste nivelul din ziua anterioara. Dolarul a castigat 1,21 bani, urcand pana la 2,8083 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel inregistrat de dolar de la sfarsitul lui iulie. Aprecierea monedei americane a fost alimentata de scaderea cotatiilor euro/dolar pe pietele internationale.
Pe piata valutara de la Bucuresti euro a urcat ieri pana la un maxim de 3,5240 lei, la cumparare. La inceputul sedintei de tranzactionare piata era in scadere, cotatiile coborand pana la 3,5090/3,5130 lei. Pe parcursul zilei au aparut insa ordine de cumparare importante, care au alimentat cresterea cotatiilor. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,5190/3,52 lei pentru un euro.
"Cererea de valuta a provenit in special din partea clientilor locali. Au fost ordine destul de importante, de pana la 30 de milioane de euro. Am vazut insa interes si pe partea de vanzare. Clientii straini nu au fost activi in piata", a comentat un dealer.
Euro a inceput sa castige teren in fata leului in sedinta de marti, dupa ce piata nu a reusit sa treaca, timp de mai multe zile, de nivelul suport de 3,5 lei. Miscarea de marti a fost alimentata si de fluxurile de capitaluri straine, jucatorii speculativi inchizandu-si o parte din pozitiile de pe pietele din regiune. Volumele tranzactionate pe piata in ultimele doua zile au fost importante.
Dealerii nu se asteapta insa ca euro sa aiba putere sa urce peste nivelul de 3,53 lei, unde sunt interese semnificative de vanzare de valuta.
Euro a pierdut teren pe pietele internationale in fata dolarului, cotatiile coborand pana la 1,2515 dolari pentru un euro.
Pe piata monetara de la Bucuresti, dobanzile pe termen scurt au ramas la 1%-3% pe an, pe fondul excesului de lichiditati. Lunea viitoare va fi finalul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca in piata au ramas lei in exces, dupa ce dealerii au ezitat sa-si imobilizeze lichiditatile la licitatia BNR de la inceputul saptamanii.
Dobanzile ar trebui sa revina la niveluri apropiate de 8% pe an saptamana viitoare, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO