Bănci și Asigurări

Cumpararile mari de valuta duc euro in sus

19.12.2005, 17:47 7

Leul ar putea sa piarda teren in fata euro in zilele urmatoare, spun dealerii, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute cursul a marcat o crestere sensibila, pe fondul unor cumparari mai mari de valuta.

Banca Nationala a calculat vineri un curs de 3,6632 lei pentru un euro, cu 0,0158 unitati mai mult decat in ziua anterioara. De la inceputul lunii, cursul a descris o evolutie "in dinti de ferastrau", in conditiile in care volumele vanzarilor si cumpararilor au fost aproape echilibrate. Astfel, perioadele de apreciere a leului s-au succedat rapid cu cele de depreciere, insa deficitele mari acumulate pe piata in ultima saptamana au determinat o crestere usoara a cursului.

Dolarul a castigat vineri 0,0181 unitati, pana la 3,0520 lei. Aceasta a fost prima apreciere a dolarului, dupa o serie de sase zile consecutive in care a pierdut teren.

"Euro se va mai aprecia, probabil, insa nu cred ca va trece de 3,67 lei. Depinde de cat de grabiti vor fi investitorii nerezidenti sa-si inchida pozitiile inainte de sfarsitul anului. Pe de alta parte, probabil o sa vedem si o crestere a intrarilor de valuta de la muncitorii din strainatate, in apropierea Craciunului, astfel ca volumele s-ar putea echilibra. Pana acum nu s-au remarcat insa cresteri de volume pe casele de schimb", a comentat un dealer.

Piata valutara s-a deschis vineri in cotatii de 3,6480/3,6530 lei pentru un euro. Inca de la primele ore ale sedintei de tranzactionare au aparut in piata interese de cumparare. Euro a urcat astfel treptat pana la un maxim al zilei de 3,6650/3,6700 lei. Nivelul ridicat al cotatiilor a atras dupa pranz si vanzatori, iar cotatiile au coborat pana la 3,6560/3,6610 lei pentru un euro, la inchiderea pietei. Dealerii spun ca volumele tranzactionate au fost mai mari decat in zilele precedente.

Piata a inregistrat joi un deficit de 23 de milioane de euro, dupa ce vanzarile catre clienti au urcat pana la un nou maxim al ultimelor luni, de 531 mil. euro.

Volumul operatiunilor interbancare a ramas scazut, la 105 mil. euro.

BNR nu a intervenit pe piata monetara, iar dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 2% si 4% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO