Bănci și Asigurări

Cumpararile mari duc euro mai sus

17.11.2005, 19:14 20

Euro a castigat ieri teren in fata leului, dupa ce pe piata valutara ordinele de cumparare au ramas mai insemnate decat cele de vanzare.

BNR a calculat un curs de 3,6422 lei pentru un euro, cu 0,0121 unitati mai mult decat in ziua anterioara.

Dolarul a castigat 0,0074 de unitati, pana la 3,1167 lei, dupa ce a marcat o usoara apreciere si pe pietele internationale.

Piata valutara s-a deschis in cotatii de 3,6350/3,6400 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In prima parte a sedintei de tranzactionare euro a urcat pana la un maximum al zilei de 3,6440/3,6490 lei. De la acest nivel au aparut interese de vanzare, cotatiile coborand treptat pana la 3,6370/3,6420 lei la inchiderea pietei.

"Volumele tranzactionate ieri au fost reduse, iar volatilitatea pietei mica, dupa sedinta agitata de marti. Unii jucatori au cumparat valuta dupa publicarea datelor care indica acumularea unui deficit insemnat pe parcursul ultimelor sedinte", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat marti un defict de 3 mil. euro, insa media zilnica a ultimei saptamani indica un deficit mediu zilnic de 19 milioane de euro. Volumul vanzarilor catre clienti a fost marti de 252 de milioane de euro, in timp ce operatiunile interbancare au totalizat 198 de milioane de euro.

Leul a reusit marti sa marcheze o intarire in fata euro, insa evolutia sa a fost sustinuta de licitatia organizata de BNR pentru sterilizarea excesului de lei din piata monetara.

Pe piata la termen de la Sibiu jucatorii mizeaza pe intarirea leului pana la sfarsitul anului. Contractele leu/euro cu scadenta in decembrie au fost tranzactionate in cotatii de 3,63 lei pentru un euro, sub cursul oficial.

Pe pietele internationale cursul a coborat ieri pana la 1,1680 dolari pentru un euro. Cotatiile au oscilat intr-o banda larga, urcand pana la 1,1720 dolari pentru un euro, dupa ce moneda americana nu a reusit sa treaca de nivelul suport de 1,1640 dolari/euro. Aprecierea monedei americane este sustinuta de diferentialul de dobanzi, la care se adauga si expectatiile pietelor legate de marirea in continuare a acestora.

Pe piata monetara dobanzile oscileaza intre 2,5% si 4% pe an pentru depozitele pe o zi, dupa sterilizarile mai insemnate ale bancii centrale. Dealerii spun ca la inceputul zilei dobanzile erau chiar usor mai mari, dar au coborat dupa ce BNR a anuntat ca desfasoara operatiuni open-market.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO