Bănci și Asigurări

Cursul de schimb şi-a găsit echilibrul la 4,47 lei/euro

Cursul de schimb şi-a găsit echilibrul la 4,47 lei/euro

Autor: Ciprian Botea

15.09.2013, 19:53 124

Euro a făcut vineri un pas înapoi faţă de leu, iar cotaţiile au revenit pe palierul de 4,47 lei/euro – care se prefigurează ca un nou punct de echilibru al cursului de schimb –, dar urmează încă o săptămână de incertitudine pe piaţa valutară de la Bucureşti, pe fondul tensiunilor din mediile financiare internaţionale.

BNR a anunţat vineri un curs de 4,4771 lei/euro, cu aproape un ban sub nivelul din ziua precedentă, dar leul a reuşit să recupereze doar jumătate din terenul pierdut anterior. Cursul urcase joi la 4,4847 lei/euro, un maxim al ultimelor două săptămâni. Analiştii rămân precauţi cu privire la evoluţia leului în perioada imediat următoare.

„Leul a încheiat o şedinţă liniştită, în pofida tonului internaţional negativ. Chiar îmi menţin prognoza pozitivă pen­tru leu pe termen scurt, cred că potenţialul de apreciere s-a mai diminuat, dată fiind apropierea relativă faţă de monedele din regiune“, comentează Mihai Ţânţaru, economist al ING Bank.

Leul s-a apreciat cu 0,2% faţă de euro în şedinţa de vineri, în timp ce forintul maghiar a câştigat 0,1%. Tot cu 0,2% s-a apreciat şi coroana cehă, în timp ce zlotul polonez a fost performerul regiunii, cu o apreciere de 0,4%.

Monedele din regiune s-au aflat sub presiune în ultimele săptămâni şi au înregistrat corecţii importante în faţa euro şi a dolarului american, în condiţiile în care investitorii străini au vândut o parte din activele deţinute pe aceste pieţe pentru a-şi plasa banii în bonduri americane, al căror randament a crescut datorită intenţiei băncii centrale a SUA de a reduce treptat lichiditatea excesivă injectată în piaţă în ultimii ani.

Valul de depreciere a avut însă o intensitate vizibil mai mică decât precedentul episod, din luna iunie, când leul a pierdut 5% din valoare într-o săptămână, tot pe fondul unui exod al capitalurilor străine. Acum, leul s-a depreciat cu circa 1,5% într-un interval de două săptămâni.

Spre deosebire de situaţia din luna iunie, apetitul străinilor pentru titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor rămâne ridicat. Astfel, statul român a reuşit să împrumute joi 1,5 mld. euro de pe pieţele internaţionale, la o dobândă de 4,8% pe an, dar cererea din partea investitorilor a fost de patru ori mai mare.

Trezoreria a plasat tot joi pe piaţa internă obligaţiuni de o jumătate de miliard de lei pe şapte ani, plătind un randament sub cotaţiile de pe piaţa secundară.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO