Bănci și Asigurări

Cursul face un salt spectaculos la aproape 4,53 lei/euro, maximul ultimilor doi ani

Cursul face un salt spectaculos la aproape 4,53 lei/euro,...

Autor: Liviu Popescu

14.12.2015, 00:04 187

Euro a făcut vineri un salt spectacu­los de 0,6% faţă de şedinţa precedentă, iar cursul a ajuns la aproape 4,53 lei/eu­ro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2014 încoace. BNR nu mai anunţase un ni­vel atât de ridicat al cursului de schimb leu-euro din data de 28 ia­nua­rie, când cotaţia afişa valori de 4,5317 lei pentru un euro.

Moneda europeană a înregistrat vi­neri a şaptea zi consecutivă de apre­cie­re la cursul BNR.

„Aversiunea faţă de risc începută în prima săptămâna din decembrie odată cu dezamăgirea pieţelor după şedinţa Băncii Centrale Europene şi ampli­fica­tă de minimele ultimilor ani stabilite de pre­ţul petrolului continuă să apese asu­pra activelor regionale“, scriu analiştii de la ING într-un raport. Şi referinţa pentru francul elveţian a crescut vineri la maximul ultimelor cinci luni. Mone­da elveţiană a avansat cu doi bani, de la 4,16 lei pentru un franc la 4,18 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi co­ta­ţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Leul a pierdut vineri teren şi în faţa dolarului american. Moneda america­nă s-a apreciat cu 0,4% la 4,13 lei pe unitate.

Aprecierea dolarului american din ul­tima periaodă de timp este dată de aş­tep­tările tot mai mare ale investito­ri­lor cu privire la majorarea dobânzii de poli­tică monetară de către Rezerva Fe­de­rală a SUA. Prin urmare, mulţi in­ves­titori şi-au plasat activele în dolari americani. Fed va avea şedinţă săptă­mâ­na aceas­ta, fiind ultimul eveni­ment cu im­­pact major pe pieţele finan­ciare din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO