Bănci și Asigurări

Cursul a depăşit pragul psihologic de 4,5 lei/euro pentru prima oară în ultimele 11 luni

Cursul a depăşit pragul psihologic de 4,5 lei/euro...

Autor: Liviu Popescu

11.12.2015, 00:06 1207

Euro a depăşit ieri pragul psihologic de 4,5 lei la cursul BNR, fiind în creştere cu 0,34% faţă de şedinţa precedentă, şi a atins astfel cel mai ridicat nivel din ianuarie încoace.

BNR nu mai anunţase o paritate atât de ridicată din data de 21 ianuarie. Chiar dacă moneda europeană s-a poziţionat ieri pentru a şasea zi consecutivă pe o pantă ascendentă, analiştii se aşteaptă ca perechea leu-euro să nu se consolideze peste pragul de 4,5 lei.

„Nu credem că s-au schimbat argumentele băncii centrale privind potenţialul limitat de depreciere peste 4,5-4,52 lei/euro, având în vedere că eventualele beneficii economice pe zona exporturilor ar fi compensate de scăderea venitului disponibil pentru românii cu credite în valută. Cum factorii externi se află în spatele deprecierii leului, nu credem că perechea se va consolida peste 4,5 lei/euro“, scriu economiştii de la ING într-o notă de studiu.

Referinţa anunţată de BNR pentru dolarul american a crescut ieri la 4,11 lei/dolar, cu 0,3% peste nivelul din şedinţa precedentă.

Francul elveţian era ieri cotat la 4,16 lei, cel mai ridicat nivel de la finele lunii iulie încoace. La şedinţa de miercuri, moneda elveţiană era cotată la 4,14 lei.

Pe pieţele internaţionale, cotaţia euro-dolar american se tranzacţiona la un nivel de 1,1 euro pentru un dolar, minimul ultimelor cinci săptămâni.

Moneda naţională a pierdut teren în ultima săptămână în faţa euro pe fondul deciziilor Băncii Centrale Europene (BCE), la care pieţele au reacţionat nefavorabil. Politicile de relaxare fiscală diferite dintre BCE şi Rezerva Federală a SUA au dus dolarul în ultima perioadă de timp la valori înalte în condiţiile în care investitorii se aşteaptă ca Fed să majoreze săptă­mâna viitoare dobânzile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO