Bănci și Asigurări

Cursul in zigzag: leul a slabit din nou

03.03.2005, 00:00 15

Leul s-a depreciat sensibil ieri atat fata de euro, cat si fata de dolar. Evolutia a avut insa loc pe fondul unei piete foarte linistite.


Euro a fost evaluat de Banca Nationala la 36.538 de lei, cu 307 lei mai mult decat cotatia precedenta.


Dolarul a castigat 439 de lei, cursul urcand pana la 27.878 de lei pentru un dolar. Aprecierea monedei americane a fost alimentata si de scaderea cursului dolar/euro pe pietele internationale. Cursul oscileaza intr-o banda ingusta, de cinci sute de lei, de aproape doua saptamani.


Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.350/36.450 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand treptat pana la o maxima a zilei de 36.570/36.620 de lei pentru un euro. Ulterior euro s-a depreciat usor, minimul zilei fiind atins in cotatii de 36.310/36.360 de lei/euro. Spre sfarsitul sedintei, cotatiile au urcat din nou, piata inchizandu-se in cotatii de 36.470/36.570 de lei/euro.


"Piata a fost foarte linistita ieri, iar volumele tranzactionate au fost reduse. Cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta de aproximativ 300 de lei. Este posibil ca BNR sa cumpere discret valuta, pentru a mentine cursul la un nivel confortabil, in conditiile in care aceste operatiuni nu ar presupune costuri substantiale. Aceasta ar explica si stabilitatea mare a cursului", a apreciat un dealer.



Pe de alta parte, volumele tranzactionate de clienti s-au echilibrat in ultimele zile. Piata a inregistrat marti un deficit de trei milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 98 mil. euro. In ultimele sapte sedinte piata a inregistrat un deficit mediu zilnic de cinci milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut pana la 178 mil. euro, peste media ultimelor zile.



Pe piata de la Sibiu contractele futures leu/euro cu scadenta in martie au fost tranzactionate in cotatii intre 36.100/36.198 de lei pentru un euro.



Pe pietele internationale dolarul a inregistrat o apreciere sensibila fata de euro, in conditiile in care investitorii asteptau discursul guvernatorului Bancii Federale a Statelor Unite, Alan Greenspan, care va anunta cel mai probabil o intensificare a ritmului de crestere a dobanzii de interventie. Astfel, cursul a coborat de la 1,3160 dolari/euro la deschidere, pana la 1,3115 dolari/euro. Analistii spun ca evolutia cursului depinde de ceea ce va declara Greenspan.



Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pe piata monetara, astfel incat dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 5% si 8% pe an, pe fondul unei lichiditati excesive.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO