Bănci și Asigurări

Cursul leu/euro ia o pauză după patru zile de raliu

Cursul leu/euro ia o pauză după patru zile de raliu

Autor: Razvan Voican

11.07.2012, 00:06 322

Cursul leu/euro şi-a întrerupt ieri creşterea după patru zi­le de raliu în care a urcat de la 4,45 la 4,52 lei pentru un euro, chiar dacă tensiunile de pe scena politică sunt departe de a se fi calmat.

BNR a calculat un curs de 4,5206 lei/euro, în scădere cu 0,15% faţă de ziua precedentă, în condiţiile în care la Palatul Co­troceni s-a instalat preşedintele interimar Crin Antonescu, în timp ce Traian Băsescu a început pregătirile de referendum.
Oprirea cursei euro a fost vizibilă şi la nivelul cursului de referinţă calculat de Banca Centrală Europeană (BCE), care culege datele de pe piaţă mai târziu faţă de BNR: după ce luni fusese atins un vârf istoric de 4,5360 lei pentru un euro, ieri paritatea a coborât la 4,5253 lei/euro. La cursul BCE, leul este mai slab cu 6% în raport cu euro faţă de începutul lui 2012.
În ultimele zile dealerii au vorbit constant despre intervenţii ale BNR pentru temperarea mişcării de depre­cie­re a leului, însă evoluţia cursului sugerează că de fapt banca cen­trală nu şi-ar fi propus să frâneze de-a binelea o mişcare a cursu­lui mult mai spectaculoasă decât în cele mai tensionate mo­mente generate de criza din zona euro şi de criza Greciei, cu atât mai mult cu cât a permis spargerea pragului de 4,5 lei/euro.
Pe de altă parte, BNR a con­ti­nuat luni să injecteze lichi­di­ta­te pe piaţă, furni­zând băncilor 13,6 mld. lei printr-o lici­taţie repo, chiar dacă teoretic aces­te resurse în lei ar pu­tea ali­menta presiunile de de­pre­ciere a monedei naţionale.
Cursul leu/euro s-a ară­tat de această dată foarte sen­sibil la evenimentele de pe sce­na politică, ieşind în mod spec­ta­cu­los din cadrul de stabilitate cu care publicul fusese obiş­nu­it de banca cen­trală chiar în pofida valurilor succesive de tur­bulenţe externe.
În toamna lui 2009, când România a trecut printr-o criză gu­ver­namentală puternică după căderea cabinetului Boc ur­ma­tă de eşecul premierului desemnat Lucian Croitoru, con­silier al guvernatorului BNR, de a obţine votul Parlamentului pentru un nou executiv, cursul leu/euro calculat de banca centrală a înregistrat fluctuaţii minore chiar dacă situaţia economică era mult mai delicată decât în prezent, iar acordul cu FMI şi UE de-abia fusese semnat de şase luni.
Rămâne de văzut dacă deprecierea rapidă a leului de săp­tă­mâna trecută explicată prin criza politică neaşteptată şi care le-a dat coşmaruri celor cu credite în valută va fi inversată în pe­rioada următoare, respectiv dacă paritatea leu/euro va reveni sub pragul de 4,5 lei/euro.
În acelaşi timp, percepţia externă privind România a continuat ieri să se deterioreze, după cum o reflectă cotaţiile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), care au urcat în ultima săptămână cu peste jumătate de punct pro­cen­tual, ajungând la aproape 4,5%. Un asemenea nivel pune sub semnul întrebării o eventuală tentativă a Ministerului Finan­ţelor de a reveni pe piaţa externă în a doua jumătate a anu­lui, aşa cum şi-a planificat. Din cauza crizei politice din ulti­mele zile România s-a apropiat de Ungaria ca nivel al pri­mei de risc cerute pe piaţa externă, ţara vecină având CDS-ul la 5,17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO