Bănci și Asigurări

Cursul mai face un pas spre pragul de 4,3 lei/euro

Cursul mai face un pas spre pragul de 4,3 lei/euro

Autor: Ciprian Botea

18.01.2013, 00:06 752

Cursul a fluctuat uşor în intervalul 4,32-4,33 lei/euro în şedinţa interbancară de ieri după ce leul făcuse miercuri un salt de peste un punct procentual ca urmare a deciziei-surpriză a gigantului american JP Morgan de a include într-un indice propriu obligaţiunile în lei emise de statul român.

BNR a anunţat joi un curs oficial 4,3351 lei/euro, uşor sub nivelul din şedinţa precedentă, leul menţinându-se astfel la maximul ultimului an. Leul, care se află într-o continuă tendinţă de apreciere de circa o lună şi jumătate, a câştigat 4,5 procente în faţa euro în acest interval.

Analiştii şi-au modificat radical prognozele de curs în numai câteva săptămâni, iar cele mai optimiste estimări indică un curs de 4,25 lei/euro în perioada imediat următoare. Aprecierea leului se datorează intrărilor semnificative de valută pe piaţă ca urmare a revenirii apetitului de risc al investitorilor străini.

Cererea ridicată de titluri de stat din partea investitorilor străini a împins euro sub pragul de 4,5 lei în luna decembrie şi sub 4,4 lei la începutul acestui an. Cei mai mulţi analişti spun însă că este dificil de anticipat o trecere a euro sub 4,3 lei lei în condiţiile în care BNR ar putea interveni pe piaţă pentru a limita volatilitatea cursului.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a declarat miercuri că banca centrală nu are niveluri de curs preferate, nici măcar intervale, dar că este un jucător activ pe piaţă şi că va continua să fie atentă la eventualele excese de volatilitate.

BNR ar putea interveni pe piaţă pentru a evita o volatilitate prea mare a cursului în eventualitatea în care sentimentul investitorilor străini s-ar deteriora şi aceştia ar decide să renunţe la plasamentele în lei pe care le deţin.

Impactul negativ asupra leului al deteriorării sentimentului investitorilor străini a fost observat în vara anului trecut, când cursul a urcat la un maxim de 4,65 lei/euro după ce străinii au decis să renunţe la titlurile de stat denominate în lei, ceea ce a condus la o cerere ridicată de euro pe piaţa valutară.

De asemenea, o volatilitate mare în sensul aprecierii leului are un efect negativ amplificat asupra exporturilor şi nu înseamnă mare lucru pentru cei îndatoraţi în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO