Bănci și Asigurări

Cursul si dobanzile din 2007 vor semana cu cele de acum

16.11.2006, 18:46 14

Leul va continua sa se intareasca anul viitor cel putin in termeni reali, insa dobanzile la creditele in lei nu au sanse sa marcheze scaderi semnificative, considera bancherii invitati la seminarul "Cum vor evolua dobanzile si cursul in 2007?", organizat de Ziarul Financiar si ING Bank.
Potrivit estimarilor, sunt sanse bune ca la sfarsitul lui 2007 sa vedem cursul la un nivel apropiat de cel din prezent, in jur de 3,5 lei pentru un euro.
Deficitul de cont curent foarte ridicat si posibilele schimbari ale apetitului investitorilor speculativi pentru investitiile pe pietele emergente sunt principalii factori care ar putea sa puna presiune in sensul deprecierii leului in anul urmator. Piata locala ramane insa atractiva, astfel ca leul ar trebui sa marcheze noi intariri, sustinut de investitiile straine si de castigurile de productivitate. "Sunt optimist in ceea ce priveste cursul. Vad euro la 3,55 lei la sfarsitul acestui an si la 3,45 lei in decembrie 2007", spune Florin Citu, economistul-sef al ING Bank. Evolutia cursului va fi insa mult mai volatila in viitor, considera el, nefiind exclus sa vedem euro fie la 3,3, fie la 3,6 lei la un moment dat.
Seful ING Bank, Misu Negritoiu, considera in continuare ca leul este supraapreciat si ca BNR ar trebui sa ia in calcul pe termen mai lung chiar o depreciere controlata a monedei, inainte de intrarea in mecanismul ratelor de schimb, care precede trecerea la euro. "In caz contrar, ar avea loc o perpetuare a deficitului extern", spune Misu Negritoiu.
In ceea ce priveste costul creditelor, bancherii considera ca BNR va fi nevoita sa mentina dobanda de interventie la un nivel apropiat de cel actual, pe fondul presiunilor inflationiste care se intrevad pentru anul urmator.
"Cu expectatiile ridicate de inflatie, BNR nu poate relaxa politica monetara. Nu ma astept la relaxarea masurilor administrative, nici la scaderi de dobanda, cel putin in prima jumatate a lui 2007", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management. De altfel, toti bancherii prezenti la seminar vad dobanda BNR pentru anul viitor intre 8% si 8,75%. In aceste conditii, nici pretul creditelor in lei nu va putea sa aiba fluctuatii semnificative. Dobanzile la depozite vor ramane de asemenea la niveluri ridicate, considera Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Aceasta in conditiile in care bancile au nevoie de fonduri de la clienti pentru a-si finanta cresterea rapida a activitatii de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO