Bănci și Asigurări

Daca BNR nu mai sterilizeaza leii, bancile ii duc pe toti la facilitatea de depozit

26.10.2005, 18:14 17

Volumul total al depozitelor plasate de bancile comerciale in facilitatea de depozit pe o zi oferita de Banca Nationala a urcat la 235,1 miliarde de lei (peste 66 miliarde de euro) in septembrie, de aproape 39 de ori mai mult decat in august.

Bancile comerciale s-au vazut nevoite in septembrie sa-si plaseze lichiditatile in exces in acest instrument, dupa ce BNR a redus drastic volumul sumelor atrase de pe piata monetara in cadrul operatiunilor open-market.

Facilitatea de depozit pe o zi nu era un instrument atractiv pentru banci, datorita dobanzii mici pe care BNR o ofera, dealerii preferand sa plaseze lichiditatile in exces in depozite pe o luna sau certificate de depozit pe trei luni (principalele instrumente de politica monetara utilizate de banca centrala). In mod traditional, dobanda oferita la aceasta facilitate reprezenta limita inferioara pana la care dobanzile pot cobori pe piata interbancara.

Din luna august, BNR a hotarat insa sa reduca volumul sumelor atrase de pe piata monetara, pentru a forta scaderea dobanzilor la lei, pe de o parte, si pentru a descuraja investitiile speculative in lei, pe de alta parte (speculatorii puteau sa obtina randamente bune la lei prin plasarea acestora in instrumentele oferite de BNR). De altfel, guvernatorul BNR a avertizat inca din august ca bancile care nu vor reusi sa plaseze o parte mai mare din fonduri in credite acordate clientelei se vor vedea nevoite sa accepte dobanzile mici, oferite de aceasta facilitate de depozit.

In septembrie, valoare tranzactiilor cu depozite la o luna a scazut pana la 175 de milioane de lei (49 mil. euro), respectiv o treime fata de nivelul din august. Totodata, sotcul depozitelor atrase a coborat pana la 7,9 miliarde de lei (2,2 mld. euro), putin peste jumatate fata de nivelul din august.

Efectul a fost scaderea dobanzilor pe piata monetara, urmata aproape imediat de reducerea dobanzilor platite la depozitele clientilor. Pana la scaderea sensibila a dobanzilor la creditele in lei a mai fost insa nevoie ca BNR sa introduca limitari privind finantarile in valuta pe care o banca le poate acorda.

In septembrie BNR a coborat dobanda la facilitatea de depozit pe o zi pana la 1% pe an, iar in conditiile in care bancile isi plasau astfel cea mai mare parte a excesului de lei, dobanzile pe piata au coborat rapid pana la minine istorice de 0,5%-2% pe an, nivel la care se mentin si in prezent. De data aceasta scaderea s-a reflectat mai rapid si asupra dobanzilor percepute de banci la creditele in lei, insa in acelasi timp dobanzile la depozitele in lei au coborat pana 5%-7% pe an, unii jucatori mergand chiar pana la 2% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO