Bănci și Asigurări

Daunele mai mari au adus VIG o pierdere de 9 mil. €

Daunele mai mari au adus VIG o pierdere de 9 mil. €

Autor: Ciprian Botea

16.11.2011, 00:06 424

Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controlează pe plan local companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă, a raportat pe primele nouă luni o pierdere brută de 8,8 mil. euro din operaţiunile derulate în România, comparativ cu un profit de 26 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

VIG raportase un rezultat pozitiv de 1,6 mil. euro după primele şase luni, dar a intrat pe pierdere în trimestrul al treilea din cauza costurilor ridicate cu daunele şi a veniturilor mai mici din asigurări auto.

"Pierderea este rezultatul revizuirii în scădere a valorii primelor de încasat, vânzărilor mai mici de poliţe auto şi creşterii cheltuiuelilor cu daunele. Industria asigurărilor, în special segmentul asigurărilor auto, a fost afectată de situaţia economiei şi de măsurile de austeritate adoptate de guvern", scrie în raportul trimestrial al grupului austriac.

Cele patru companii controlate de austrieci au subscris în primele nouă luni prime cu o valoare cumulată de 399 mil. euro, nivel similar cu cel înregistrat în perioada corespun­zătoare din 2010.

Afacerile pe segmentul asigurărilor generale au scăzut cu 1,3% şi au ajuns la 322 mil. euro din cauza veniturilor mai mici din asigurări auto. Austriecii au intrat la începutul anului în războiul preţurilor pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto, iar Omniasig şi Asirom au redus preţurile cu până la 25% faţă de 2010 pentru a câştiga mai mulţi clienţi.

Scăderea din sectorul asigurărilor generale a fost compensată totuşi de vânzările mai mari de poliţe de asigurare de viaţă, primele brute subscrise pe acest segment de piaţă ajungând la 77 mil. euro, cea ce înseamnă o creştere cu peste 9% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2010. Vânzările de asigurări de viaţă prin canalul bancar au crescut cu 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO