Bănci și Asigurări

Dealerii asteapta ca BNR sa le dea lichiditati

Dealerii asteapta ca BNR sa le dea lichiditati
25.06.2009, 16:17 24

Dobanzile pentru depozitele pe o zi au urcat ieri spre nivelul de 11% pe an, dupa ce BNR a surprins piata, anuntand ca nu organizeaza o licitatie pentru acordarea de imprumuturi.

Bancile sunt dependente de imprumuturile de la BNR, pentru a-si refinanta titlurile de stat achizitionate.
Ieri a ajuns la scadenta o operatiune anterioara, astfel ca bancile au returnat BNR 5 miliarde de lei. Totodata, cererea de lichiditati a fost alimentata si de platile lunare facute de companii catre buget, care s-au suprapus cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
In sedinta de tranzactionare de miercuri dobanzile pentru scadentele foarte scurte oscilau in jurul nivelului de 9% pe an, dupa ce la inceputul saptamanii coborasera spre 5% pe an.
"Desi cinci miliarde de lei s-au intors la BNR, dobanzile au urcat la 10%-11% pe an, ceea ce arata ca nivelul lichiditatii din piata nu este dramatic. Ne asteptam ca BNR sa fie consecventa si sa injecteze lichiditati in piata, inainte ca situatia sa se deterioreze semnificativ", comenteaza dealerii unei banci.
Bancile aveau plasamente in titluri de stat de 28 de miliarde de lei la sfarsitul lui mai, in timp ce BNR avea in sold imprumuturi catre banci de peste 13 miliarde de lei. BNR ofera bancilor imprumuturi in lei pentru o luna, la o dobanda de 9,5% pe an, pe care trebuie sa le garanteze cu titluri de stat.
Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat in mai ca BNR va urmari sa aduca dobanzile din piata cat mai aproape de rata de politica monetara, intarind angajamentul de a asigura un nivel adecvat al lichiditatilor de pe piata.
In toamna, cand leul era atacat de jucatorii straini, BNR a absorbit leii din piata, permitand cresterea puternica a dobanzilor, pentru a-i penaliza pe cei care pariasera pe cresterea cursului. Cum in prezent nu sunt presiuni de depreciere a cursului, dealerii se asteapta ca BNR sa vina in zilele urmatoare cu o licitatie pentru a le asigura lichiditati.
Pe piata valutara euro a pierdut ieri usor teren, cotatiile osciland intre 4,2150 si 4,2250 lei. BNR a calculat un curs de 4,2196 lei pentru un euro, cu 0,88 bani sub nivelul precedent. Dolarul a castigat 2,81 bani, urcand la 3,0249 lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO