Bănci și Asigurări

Dealerii au plasat 33,4 miliarde de lei la BNR în depozite pe o zi în noiembrie

Autor: Liviu Chiru

07.12.2010, 23:40 18

Dealerii au plasat în depozite pe o zi la BNR 33,4 miliarde delei (echivalentul a 7,7 miliarde de euro) pe parcursul luniinoiembrie, în creştere cu 35% faţă de luna precedentă, încondiţiile în care au avut aproape constant lichidităţi în exces.Volumul menţionat în raportul lunar al BNR reprezintă sumadepozitelor făcute în cele 22 de zile lucrătoare dinnoiembrie.

Astfel, media zilnică a sumelor plasate este de puţin peste 1,5miliarde de lei (353 de milioane de euro). BNR a permis în ultimeleluni acumularea unui exces de lichidităţi pe piaţa monetară, care aforţat scăderea dobânzilor, în condiţiile în care nu au mai existatpresiuni semnificative de depreciere a cursului. Pentru sumeleplasate în facilitatea permanentă de depozit pe o zi la BNR,băncile primesc o dobândă de 2,25% pe an. Această facilitatefuncţionează ca un debuşeu pentru sumele care nu pot fi altfelplasate pe piaţă, iar dobânda remunerată este văzută ca un pragpentru ratele utilizate de bănci. Pe fondul excesului delichidităţi, dobânzile pentru sumele plasate pe termen scurt aucoborât pe piaţă la 3%-4% pe an, faţă de 6,25% pe an, cât estedobânda-cheie a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO