Bănci și Asigurări

Decembrie a fost o luna buna pentru cumparat case in rate

02.02.2005, 00:00 17



Creditul imobiliar/ipotecar a consemnat in luna decembrie o reanimare dupa scaderea din noiembrie, soldul acestuia ajungand la 33.329 de miliarde de lei (841 milioane de euro), indica datele Bancii Nationale. Ritmul lunar de crestere a fost de aproape 7%, dupa aceasta expansiune fiind depasit nivelul inregistrat in octombrie.



Creditele imobiliare/ipotecare acordate populatiei includ imprumuturile (in lei si valuta) destinate cumpararii, constructiei, consolidarii sau extinderii locuintei (permanenta, temporara sau casa de vacanta), precum si achizitiei de teren intravilan destinat constructiei de locuinte.



Astfel, creditele imobiliare au depasit in decembrie ritmul de crestere al celor de consum (de aproximativ 4%). Dinamica se datoreaza insa si bazei de comparatie mai mici. In termeni absoluti, expansiunea creditelor imobiliare a fost insa usor mai mica decat cea a imprumuturilor pentru consum.



Soldul creditelor imobiliare contractate in lei a inregistrat in decembrie, pentru prima data de la inceputul anului, o crestere comparativ cu luna precedenta. Astfel, la sfarsitul lui 2004 soldul acestor imprumuturi ajunsese la 3.594 de miliarde de lei (90,7 milioane de euro), in crestere cu 8% fata de noiembrie. Comparativ insa cu ianuarie 2004, soldul marcheaza o scadere cu 4,8%.



Creditele in valuta au continuat sa reprezinte insa motorul cresterii imprumuturilor imobiliare. Soldul acestora a ajuns in decembrie la 29.744 de miliarde de lei (751 de milioane de euro). Comparativ cu luna anterioara, soldul acestor impurmuturi a crescut cu 6,7%. Fata de ianuarie 2004, cresterea este insa de aproape 83%. In conditiile in care datele Bancii Nationale evidentiaza sumele in lei, iar de la inceputul anului moneda nationala a inregistrat aprecieri semnificative fata de principalele monede, expansiunea soldului acestor credite exprimata in valuta ar fi inca mai mare. Pe parcursul anului 2004, soldul creditelor imobiliare/ipotecare contractate in valuta a inregistrat cresteri in fiecare luna, cu exceptia lunii noiembrie. Expansiunea substantiala din decembrie a suplinit insa cu usurinta scaderea din luna anterioara, cresterea fata de octombrie fiind de 5,4%. Ponderea valutei in structura imprumuturilor pentru locuinte a ajuns astfel la 89% in decembrie, fata de 81% la inceputul lui 2004.



Pe parcursul anului trecut, soldul creditelor ipotecare a inregistrat o crestere cu 66%, dinamica fiind superioara celei a creditelor de consum. Ritmul mai rapid de crestere se explica insa partial si prin baza de comparatie mai mica. Expansiunea rapida a acestor credite a influentat insa si piata imobiliara, cresterea cererii de locuinte ducand la marirea pretului acestora.



Pentru anul acesta tendinta de orientare spre valuta ar putea sa se atenueze, odata cu scaderea sensibila a dobanzilor la lei. Doua banci au anuntat deja scaderea dobanzilor la creditele ipotecare sub pragul de 15% pe an. In conditiile in care imprumuturile in valuta sunt acordate la o dobanda medie de 9,5% pe an (potrivit datelor BNR), creditarea in lei poate aparea mai atractiva, mai ales ca acesta nu poarta si riscul de schimb valutar. Majoritatea bancilor percep insa in continuare o dobanda la creditele imobiliare in lei de peste 20% pe an, astfel incat costul unui imprumut in lei poate fi dublu fata de cel al unuia in valuta. De altfel, in luna noiembrie, dobanda medie la creditele pe termene mai mari de cinci ani a fost de 22,8% pe an (potrivit BNR). Pe de alta parte, dobanda la creditele in lei ar putea sa mai scada, in corelare cu procesul de dezinflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO