Bănci și Asigurări

Deficitul extern incetineste usor, investitiile si transferurile urca din nou

Deficitul extern incetineste usor, investitiile si transferurile urca din nou

Click pentru imaginea intreaga

17.12.2007, 18:42 11

Inrautatirea pozitiei externe a Romaniei, comparativ cu anii trecuti, este evidenta la nivelul tuturor indicatorilor din statisticile BNR. Tabloul da practic apa la moara analistilor straini, care au fost pesimisti privind performantele economice ale Romaniei de-a lungul intregului an.
Chiar si acum, previziunile acestora se situeaza sub prognozele oficiale.
Astfel, analistii straini cuprinsi in ultimul sondaj Consensus Economics vad o crestere economica de 5,7% pentru 2007 (fata de prognoza oficiala de 6,1%), in reducere evidenta fata de 5,9% in sondajul de luna trecuta si 6,3% in urma cu trei luni. Strainii vad tot mai probabila o "aterizare dura" a economiei, adica o incetinire a cresterii economice, o revenire puternica a inflatiei si o depreciere semnificativa a leului, care sa corecteze deficitul extern practic scapat de sub control.
"Romania se confrunta cu posibilitatea unei aterizari dure. Cresterea enorma a salariilor reale creeaza presiuni inflationiste, sustine explozia preturilor imobiliare si adanceste deficitul de cont curent", considera analistii grupului financiar elen Eurobank, care detin pe piata locala Bancpost, a opta banca din sistem dupa active.
In timp ce populatia pastreaza o viziune "superoptimista" asupra evolutiei viitoare a veniturilor, in productie apar blocaje, care arata ca economia (PIB) creste peste potential, atentioneaza grecii. "Autoritatile fiscale (guvernul - n. red.) par oarbe la tendintele de baza, ceea ce pune autoritatile monetare intr-o pozitie incomoda", afirma analistii Eurobank.
Guvernul nu-si poate permite insa sa greseasca, in conditiile in care cheltuielile mari programate pentru pensii, educatie si sanatate vor trebui neaparat realizate intr-un an electoral. Grecii subliniaza dilema cu care se confrunta BNR, ramasa singura in lupta cu inflatia, in conditiile in care o crestere agresiva a dobanzilor aduce riscul stimularii investitiilor speculative, in timp o abordare mai laxa a cadrului monetar va permite populatiei sa ramana indiferenta fata de indatorarea foarte ridicata.
Si analistii Danske Bank, care in vara s-au evidentiat prin cele mai pesimiste rapoarte privind economia romaneasca, vorbesc din nou despre riscurile ridicate privind o "aterizare dura" pentru Romania, Bulgaria si statele baltice, care se confrunta cu dezechilibre externe semnificative. Danezii atentioneaza ca ar trebui luat in considerare si impactul crizei de pe pietele financiare internationale asupra acestor economii, care se confrunta cu dezechilibre majore.
Vorbind despre evolutia deficitului de cont curent, analistii danezi spun ca situatia a trecut "de la rau la oribil", in conditiile in care ultimele luni au adus o contiunare a trendului rapid de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO