Bănci și Asigurări

​Depozitele bancare au depăşit după şapte ani volumul creditelor

​Depozitele bancare au depăşit după şapte ani...

Autor: Anelis Baciu

26.08.2014, 18:25 346

Economiile plasate de populaţie şi companii la bănci, în sumă de 214,3 miliarde de lei, au depăşit în iulie volumul creditelor, această situaţie fiind o premieră a ultimilor şapte ani, arată datele BNR. Depozitele nu mai depăşiseră valoarea finanţărilor acordate din februarie 2007.

„Evoluţia acestor indicatori reflectă procesul de echilibrare din piaţa creditului, prin intermediul binomului consum/economisire, fapt reflectat de dezintermedierea valutară şi creşterea interesului pentru creditarea în RON. Totodată, dinamica recentă a depozitelor a fost influenţată de majorarea veniturilor (salariul mediu net real a crescut cu 4% an/an)”, a explicat Andrei Rădulescu, analist al Băncii Transilvania.

Depozitele populaţiei şi băncilor la instituţiile de credit au urcat în luna iulie a acestui an cu 6,9%, până la 214 mld. lei  comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce creditele au cumulat 213 miliarde de lei, fiind în scădere cu 3,4%, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO