Bănci și Asigurări

Depozitele din bănci au crescut cu 600 mil. euro în luna mai

Depozitele din bănci au crescut cu 600 mil. euro în luna mai

Foto Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

28.06.2012, 00:04 415

Bancherii au atras luna trecută depozite în valută cu o valoare cumulată de 600 milioane de euro de la populaţie şi companii, până la 14,8 miliarde de euro, în timp ce economiile în moneda locală au stagnat la circa 128 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Spre deosebire de perioada anterioară, când depozitele în lei creşteau mai repede, aprecierea monedei europene şi a dolarului a convins o parte din clienţi să se orienteze către economiile în valută chiar dacă dobânzile încasate sunt vizibil mai mici. Analiştii spun însă că depozitele în lei au în continuare un potenţial semnificativ de creştere datorită dobânzilor mai mari şi în condiţiile în care evoluţia cursului de schimb s-a stabilizat.

"Depozitele în lei pe termen lung rămân o alternativă atractivă pentru clienţi, în condiţiile unor dobânzi reale pozitive şi ale unei anumite stabilităţi a leului în raport cu euro. Chiar dacă depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au redus în luna mai faţă de aprilie în contextul deprecierii leului cred că ele vor reintra pe un trend de creştere în lunile următoare", afirmă Eugen Sinca, analist în cadrul BCR.

Clienţii persoane fizice au economisit circa 5 mld. euro în ultimii trei ani pe fondul unui sentiment de prudenţă, majoritatea economiilor efectuate fiind în lei. "Este recomandabil ca populaţia să evite schimbarea depozitelor dintr-o monedă în alta pe fondul unor evoluţii pe termen scurt ale cursului de schimb şi să caute oportunităţile atractive pe termen mediu şi lung", precizează Sinca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO